De hele Delftse binnenstad als terras [UPDATE]

Op 1 juni is het weer mogelijk om de horeca te bezoeken, mits mensen 1.5 meter afstand houden. Om te zorgen dat onze Delftse ondernemers hier optimaal gebruik van kunnen maken wil STIP dat cafés en restaurants extra ruimte rondom hun pand kunnen gebruiken als terras.

nieuwbouw-delft-terras-2048-x-900

UPDATE: Geweldig nieuws! Het college heeft erg positief gereageerd op het gebruik van de openbare ruimte voor bredere en meer terassen! Ook staan ze erg positief tegen het afschaffen van precariobelasting om ondernemers verder te ondersteunen! Lees hier de uitgebreide brief aan de raad daarover. STIP is erg blij met deze reactie. Donderdag 14 mei is het debat gevoerd over dit onderwerp. Dit kan je hier terugkijken.

Op woensdag 6 mei heeft het kabinet aangekondigd dat de coronaregels omtrent de horeca per 1 juni worden versoepeld. Ook terrassen mogen weer open, mits er natuurlijk afstand wordt gehouden. Voor veel horecaondernemers betekent dit dat ze maar een handjevol mensen kwijt kunnen, omdat er 1.5 meter afstand tussen de gasten moet zitten.

Gebruik de openbare ruimte als terras

Om te zorgen dat horecaondernemers zo goed mogelijk binnen de maatregelen weer kunnen opstarten en Delftenaren op een veilige manier kunnen ontspannen, is het essentieel dat hier ruimte voor wordt gemaakt. STIP pleit dan ook voor het soepel omgaan met het gebruik van de openbare ruimte rondom cafés en restaurants, zodat horecazaken ook daadwerkelijk zo veel mogelijk gasten kwijt kunnen. Ook willen we dat de gemeente het mogelijk maakt dat ondernemers makkelijk buitenbars neer kunnen zetten.

Op plekken waar er weinig ruimte op de straat is, denkt STIP dat het mogelijk moet zijn om parkeerplaatsen tijdelijk op te heffen voor terrasruimte, of er een terrasboot makkelijk neergelegd moet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan rondom de randen op de Grote Markt of aan de grachten in het autoluwe deel of op de parkeerplaatsen.

Een belangrijke kanttekening hierbij is natuurlijk dat dit veilig moet kunnen. Routes voor de hulpdiensten moeten nog steeds gebruikt kunnen worden en voetgangers en fietsers moeten er nog wel langs kunnen.

Vervolg

Op 14 mei is de volgende bespreking over de coronamaatregelen in de gemeenteraad. STIP zal hierin aandringen bij het college om soepel om te gaan met de ruimte rondom de horecazaken om ondernemers te faciliteren. Ook de SP en het CDA hebben al aangekondigd hier vragen aan het college over te stellen!

Heb jij nog vragen? Of heb je suggesties hoe we ondernemers kunnen helpen in deze tijd? Neem contact op met Marcel Harinck.