• STIP wil verduurzamen van huizen stimuleren

  Deze week dient STIP het initiatiefvoorstel duurzaam (ver)bouwen in! Samen met D66 en GroenLinks doen we een aantal voorstellen zodat mensen hun huizen makkelijker kunnen verduurzamen, bijvoorbeeld door te kijken naar duidelijke regels voor het verduurzamen van je huis.

 • Een duidelijke evenementenkalender en flexibeler puntensysteem

  Onze Binnenstad hoort een bruisende plek te zijn en is hét podium voor heel Delft. De afgelopen jaren is het aantal incidentele festiviteiten fors gedaald van 130 meldingen in 2017 naar 77 meldingen in 2019. Volgens STIP reden om te pleiten voor verandering op verschillende vlakken: verbeterde communicatie richting ondernemers, één integrale evenementenkalender en een flexibeler puntensysteem.

 • STIP & Piratenpartij Delft Organiseren Workshop Privacy- en internetveiligheid

  Veel mensen maken zich zorgen over de online veiligheid van persoonsgegevens. Wat gebeurt er met jouw gegevens, en wat kun je doen om jezelf te beschermen? STIP en de Piratenpartij Delft organiseren op woensdag 22 januari een workshop digitale zelfverdediging in het Prinsenkwartier. Met een interactief programma leer je hoe je je jezelf online beter kunt beschermen.

 • Toezegging voor sport in de openbare ruimte

  In de raadsvergadering van donderdag 19 december heeft STIP samen met GroenLinks, CDA, Onafhankelijk Delft en Stadsbelangen een motie ingediend om met de skaters in Delft in kaart te brengen wat op de lange termijn in Delft de meest geschikte plek is voor een skatepark. De motie is toegezegd door wethouder Schrederhof en wordt uitgevoerd.

 • Bas Vollebregt 1,5 jaar wethouder: Delft is fantastisch

  De verkiezingen zijn ongeveer 1,5 jaar geleden. Dat betekent ook dat Bas Vollebregt nu zo’n 1,5 jaar wethouder is voor STIP. In dit stuk vertelt Bas hoe het is om wethouder te zijn, en wat zijn grootste successen en uitdagingen zijn. De conclusie is in ieder geval helder: Delft is fantastisch.

 • Meer dan 400 extra stallingen voor fietsers in Binnenstad

  Er is een groot tekort aan fietsenstallingen in de Binnenstad. Vóór de zomer vroegen wij de wethouder om een overzicht van wanneer, waar en hoeveel extra fietsparkeerplekken er gerealiseerd zouden worden. Nu is duidelijk welke locaties gebruikt gaan worden om de capaciteit uit te breiden. Lees hieronder welke!

 • STIP pleit voor een goed skatepark in Delft!

  STIP ziet graag dat het skatepark de Middenberm wordt vernieuwd. Gisteravond hebben wij bij de bespreking over de Investeringsagenda Sportaccommodaties en het Uitvoeringsplan Sport in de commissievergadering aandacht gevraagd voor het skatepark. Het huidige skatepark is aan vervanging toe.

 • STIP-fractie verandert van samenstelling

  In de raadsvergadering van 28 november zullen Ida de Boer en Rick van den Brink geïnstalleerd worden als raadsleden voor STIP. Ze nemen het stokje over van Sybren van der Velde en Twan de Nijs nadat zij zich 3 jaar hebben ingezet voor de Delftse raad.

 • STIP vraagt om actie op wonen

  De woningmarkt in Delft is krap. Gisteravond diende STIP bij de begrotingsbespreking twee moties in over wonen, één voor tijdelijke huisvesting voor jongeren en studenten, en één om huisjesmelkers aan te pakken. Beide moties zijn met een ruime meerderheid door de raad aangenomen!

 • STIP zegt Nee tegen reclamefolders

  In de gemeenteraad van 7 november 2019 dient STIP een motie in om papierverspilling tegen te gaan, door het brievenbussticker beleid om te draaien. Wil je géén reclame? Dan hoef je in de nieuwe situatie geen sticker meer te plakken!

 • Verkeerssituatie Achterom

  Misschien wel één van de meest gebruikte fietsroutes door Delft in de ochtendspits: langs de Giststraat, over het Achterom, over de Rozemarijnbrug en dan richting de Hambrug. Het deel van het Achterom is éénrichtingsverkeer en de politie is hier intensiever aan het handhaven. Reden voor STIP om schriftelijke vragen te stellen! Lees hieronder waarom.

 • Vergeet je TWK niet aan te vragen!

  Kan jij aan het einde van het jaar nog wel een extraatje gebruiken? Je kunt nog tot 31 december 2019 een aanvraag indienen bij de gemeente voor de regeling Tegemoetkoming Woonlasten Kamerhuurders. Met deze regeling kun je in een uurtje €135 terugkrijgen.

 • Help, mijn verkamerde woning wordt verkocht! Wat nu?

  Woon je in een omgezet (verkamerd) huis en wil je huisbaas de woning verkopen? Weet je door de veranderende regelgeving rond verkamering niet meer wat jou nu te wachten staat? STIP is scherp op deze regelgeving en legt je uit wat er in jouw situatie gaat gebeuren.

 • Studie, schulden en stress

  Het nieuwe collegejaar is afgelopen maandag begonnen en honderden eerstejaars studenten storten zich op uitdagende (technische) studies in Delft. Vanuit de onderwijsinstellingen, de overheid en maatschappij is er steeds meer druk om vlot te studeren en daarnaast uit te blinken in extra-curriculaire activiteiten. Onder andere hierdoor zijn er steeds meer jongeren met psychische klachten, die uitvallen bij hun studie en tussen wal en schip raken. Lees hieronder wat STIP hieraan zou willen doen!

 • Welkom in Delft lichting 2019!

  De OntvangstWeek 2019 is in volle gang! Deze week verwelkomt Delft weer duizenden nieuwe studenten. In de OWee komen deze nieuwe Delftenaren alles te weten over de TU Delft en de hogescholen, het studentenleven en onze stad.

 • Energiebesparing voor iedereen: Minder uitstoot én minder armoede

  Hoe kan de gemeente huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen tegemoet komen én ondertussen ook nog aan haar duurzaamheidsdoelstellingen werken? STIP ziet kansen door huishoudens die moeite hebben de energierekening te betalen te helpen door de juiste besparingsmogelijkheden aan te bieden.

 • Samenwonen of toch nog even samen wonen?

  Gezellig met je vrienden in één huis wonen, net als de cast van Friends. Wat STIP betreft de oplossing voor het woningtekort, maar als het aan het college ligt kan het alleen met een peperdure vergunning.

 • Delft krijgt nieuwe innovatieve bussen

  STIP is erg blij! Vanaf 25 augustus 2019 krijgt Delft elektrische bussen. Geen grote vervuilende bussen meer die door de stad razen, maar innovatieve elektrische stadslijnen en een op vraag gebaseerde Delfthopper.

 • Pop-up Museum Delft Zinkt Niet

  Op 13 juni 2019 is de tentoonstelling 'Delft Zinkt Niet' geopend in OPEN. De tentoonstelling gaat over de ontstaansgeschiedenis van Delft en haar waterpeil, met bijbehorende uitdagingen en oplossingen die zich door de jaren heen hebben ontwikkeld.

 • Maak klimaatadaptatie concreet!

  Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag heeft STIP zich hard gemaakt voor het zetten van concrete stappen om Delft bestendig te maken voor de huidige klimaatverandering. De door STIP opgestelde motie werd unaniem aangenomen.

 • Cultuur: Een terugblik en een vooruitzicht!

  Delft ademt cultuur, mede door haar lange historie met oud-Hollandse schilders en de Polytechnische School. Thema's waar de gemeente Delft zich hard voor inzet en graag mee identificeert, maar wat vooral een oudere doelgoep aanspreekt. Voor de toekomst van Delft is het belangrijk dat de gemeente ook jongeren aan onze stad weet te binden door een veelzijdiger cultuuraanbod.

 • Deelfietsen in Delft, vervoer van de toekomst? (Mobike)

  Je hebt ze vast al in Delft zien staan; de oranje fietsen van Mobike. Het zijn deelfietsen die iedereen kan gebruiken en die jou overal in Delft kunnen brengen. Maar de gestalde fietsen staan inmiddels ook steeds vaker in de weg, daarom is het belangrijk dat de gemeente bewuste keuzes maakt over deelfietsen.

 • SIDDER: Leerlingen in debat over straatintimidatie

  Maandag 15 april gingen leerlingen van het Stanislascollege met elkaar in debat over de aanpak van straatintimidatie met als doel de SIDDER-bokaal te winnen. STIP organiseert het debat "Scholieren In De DElftse Raad" (SIDDER) ieder jaar in samenwerking met het Stanislascollege en de griffie, omdat STIP het erg belangrijk vindt om jongeren in aanraking met de lokale politiek te brengen.

 • Blijven plakken voor cultuur

  Posterplakplaatsen zijn belangrijk voor culturele organisaties om mensen naar hun evenementen toe te trekken. Afgelopen week zijn er drie nieuwe posterplakplaatsen in Delft gekomen, waar verschillende culturele organisaties nu al volop gebruik van maken.

 • Coffeeshops in Delft, de stand van zaken

  Coffeeshops 'The Game' en 'The Future' in het centrum van Delft zijn al sinds de zomer gesloten. Na de schietpartijen eerder vorig jaar zijn ze een tijdje geopend, maar later toch weer gesloten. De burgemeester heeft inmiddels gezegd dat ze nu weer open kunnen, maar waarom is dat nog niet gebeurd?

 • STIP realiseert Responsible Disclosure beleid

  Naar aanleiding van een toezegging die de wethouder heeft gedaan aan STIP heeft de gemeente een Responsible Disclosure beleid opgesteld. STIP heeft hierom gevraagd zodat de gemeentelijke ICT-infrastructuur veiliger kan worden.

 • Permanente verkeerslichten bij de campus

  De gemeente laat weten dat, behalve de verkeerslichten bij het kruispunt Jaffalaan – Rotterdamseweg, ook de verkeerslichten bij het kruispunt Mekelweg – Jaffalaan zullen blijven staan, n.a.v. uitgevoerd onderzoek. STIP is blij dat de verkeersveiligheid is verbeterd, maar is wel kritisch over het vervolg en denkt niet dat het probleem hiermee opgelost is.

 • Delftse helden pronken onder de Sebastiaansbrug

  Op donderdag 27 december is door fractievoorzitter Matthijs Gouwerok en wethouder Martina Huijsmans de tijdelijke graffitiplek bij de Sebastiaansbrug geopend. Vier street-art artiesten uit Delft en omgeving lieten al hun schilderkunsten zien op de muur die beschikbaar kwam. In de muurschildering zijn onder andere de Delftse helden Sint Sebastiaan, Sint Hippolytus en Willem van Oranje te zien. Met de sloop die in februari begint, zal de street-art helaas ook weer verdwijnen. Ga dus snel een keer een kijkje nemen!

 • Nieuwe energie binnen de STIP-fractie

  Op donderdag 20 december zal de STIP-fractie van samenstelling veranderen. Marcel Harinck en Marnix Weiler zullen hun positie als commissielid verruilen voor het raadslidmaatschap. Zittend raadslid Matthijs Gouwerok zal het fractievoorzitterschap overnemen.

 • Een waardig afscheid: Graffiti onder de Sint Sebastiaansbrug

  Voorheen had Delft de Prinses Irenetunnel, welke opengesteld voor graffiti tot vele kleurrijke creaties leidde. Nu, met de sloopplannen van de Sint Sebastiaansbrug, vroeg STIP de wethouder de muren tot de sloop open te stellen voor graffiti. Een creatief en ludiek einde van de brug!

 • Schooldakrevolutie naar zonnepanelen op alle schooldaken

  Tot 2023 moeten er 6.000 scholen in Nederland zonnepanelen krijgen, dat is de ambitie van stichting Schooldakrevolutie. STIP stelde dinsdagavond een rondvraag aan het college om te kijken hoe de Delftse scholen hieraan mee gaan doen. De schoolgebouwen zijn namelijk vaak eigendom van de gemeente, en we vinden het belangrijk dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft.

 • Klassenbezoeken: Kennismaking met de lokale Politiek

  Vorige week waren de klassenbezoeken in de raadszaal van het stadhuis, een mooie manier voor leerlingen van de middelbare school en het middelbaar beroepsonderwijs om kennis te maken met de lokale politiek. Met STIP waren wij hier ook bij om de debatten te begeleiden en vragen te beantwoorden.

 • Vraag op tijd je TWK aan!

  Kan jij aan het einde van het jaar nog wel een extraatje gebruiken? Je kunt nog tot 31 december 2018 een aanvraag indienen bij de gemeente voor de regeling Tegemoetkoming Woonlasten Kamerhuurders. Deze lasten betreffen de rioolafvoerrechten en afvalstoffenheffingen die vaak doorberekend worden in de huur- en servicekosten van je kamer. Dankzij deze regeling kun je in een uurtje €135 terugkrijgen.

 • Studenten worden betrokken bij evaluatie verkeerslichten campus

  STIP blijft kritisch op de aanpak rondom de nieuwe verkeerslichten bij de campus, omdat de fietser die hier dagelijks langskomt nog amper is meegenomen in de overwegingen. Het college heeft na aandringen van STIP aangegeven studenten te betrekken bij de monitoring en evaluatie van de situatie.

 • Parkeren of parken?

  STIP heeft afgelopen raad samen met andere partijen met succes een motie ingediend om ons parkeerbeleid anders aan te vliegen. Op dit moment wordt door hoge parkeernormen en lage straatparkeertarieven te veel ruimte gebruikt voor de stilstaande auto, terwijl we die ruimte heel hard nodig hebben voor andere dingen.

 • Vacature Bijbaan Communicatiemedewerker

  Weet jij hoe je meer volgers krijgt dan Doutzen? Corrigeer jij altijd iedereens Whatsapp berichten op grammaticale fouten? En ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? STIP zoekt een enthousiasteling die met Nieuwe Energie op het gebied van communicatie aan de slag wil in Delft.

 • Coffeeshop The Game blijft open

  Na overleg tussen de burgemeester, politie en justitie is besloten dat coffeeshop The Game weer open mag na een sluiting van 72 uur door een schietincident. STIP snapt deze beslissing goed, want wij vinden dat coffeeshops niet de dupe moeten zijn van geweld.

 • Bouw van de Sebastiaansbrug kan beginnen!

  STIP is altijd voorstander geweest van vervanging van de Sebastiaansbrug en het faciliteren van een tramlijn naar de TU-campus. We zijn dan ook blij dat er nu een aannemer is gevonden, die de bouw van de nieuwe brug op zich neemt.

 • Fietsfiles door verkeerslichten bij de campus

  Deze maand verandert er veel bij twee van de drukste fietsverkeerpunten rond de campus. STIP is zeer kritisch tegenover de plannen, want de grote stroom fietsers veranderd in een stilstaande file, dat terwijl we in het coalitieakkoord juist fietsen willen stimuleren.

 • Welkom in Delft lichting 2018!

  De OntvangstWeek 2018 is in volle gang! Deze week verwelkomt Delft weer duizenden nieuwe studenten. In de OWee komen deze nieuwe Delftenaren alles te weten over de TU Delft en de hogescholen, het studentenleven en onze stad.

 • Plannen voor museum Prinsenhof

  Het gebouw waar het museum Prinsenhof in zit is toe aan een renovatie. Voor de renovatie is een visie opgesteld door Merk X architecten, zodat het gebouw weer voldoet aan de eisen van deze tijd en het museum goede exposities kan blijven houden. Op dit moment is er onduidelijkheid ontstaan over het verloop van deze plannen, daarom proberen we hieronder wat feiten op een rij te zetten.