Delftse helden pronken onder de Sebastiaansbrug

Op donderdag 27 december is door fractievoorzitter Matthijs Gouwerok en wethouder Martina Huijsmans de tijdelijke graffitiplek bij de Sebastiaansbrug geopend. Vier street-art artiesten lieten al hun schilderkunsten van onder andere de Delftse helden Sint Sebastiaan, Sint Hippolytus en Willem van Oranje.

Delftse helden pronken onder de Sebastiaansbrug

Vóór de aanleg van de spoortunnel had Delft de Prinses Irenetunnel, die beschikbaar was voor het spuiten van graffiti en tot vele kleurrijke creaties leidde. Street-art kunstenaars en toeristen kwamen van ver om de 'pieces' te aanschouwen of om er zelf één bij te zetten. Deze plek heeft plaatsgemaakt voor de Spoorzone, wat het aantal legale graffitiplekken terugbracht tot twee: bij jongerencentrum The Border en bij skatepark De Middenberm aan de Prinses Beatrixlaan.

Nu, met de sloopplannen van de Sint Sebastiaansbrug, heeft STIP het college gevraagd de muren tot de sloop open te stellen voor graffiti. Wethouder Huijsmans reageerde hier enthousiast op en na inzet van STIP, wethouder Huijsmans, de gemeente en natuurlijk de graffiti-artiesten is het resultaat daar.

STIP pleit al langer voor legale graffiti plekken in de openbare ruimte. De legaliteit stimuleert graffiti-artiesten tijd en energie in hun creaties te steken met een kunstzinnig resultaat. Op hun beurt respecteren andere graffiti-artiesten het werk, wat de ongewenste 'tags' tegen gaat. Een preventieve en makkelijke manier om kleurrijke kunst te realiseren in de openbare ruimte. Legale street art plekken komen op steeds meer plekken terug, zoals onder de Kruithuisweg, de Bonte Os steeg en in de Kromstraat. Wat STIP betreft, een positieve ontwikkeling.

Meer weten over het standpunt van STIP wat betreft street art? Of ken jij nog een geschikte plek voor street art in Delft? Neem contact op met Matthijs Gouwerok.