Visie Toerisme 2030: een mooie blik op een toekomst na corona

Net voor de zomer heeft de gemeente de Visie Toerisme Delft 2030 gepubliceerd. Een scherpe visie op hoe we als stad omgaan en wat we willen met toerisme is belangrijk, zeker voor een sector die enorme klappen heeft gehad in de coronatijd. Lees hier wat STIP van de nieuwe visie vindt!

bloembak

In februari 2020 schreef ik wat voor STIP de aandachtspunten zijn bij een nieuwe toeristische visie. De verwachting was toen dat er later dat jaar een Gemeentelijke visie zou worden gepresenteerd. Ik had op dat moment niet het inzicht dat de epidemie die toen in China broeide zo snel en heftig over de wereld zou waaien. COVID-19 heeft flinke klappen uitgedeeld aan de toeristische sector, daarom verdient de visie die nu wordt gepresenteerd extra aandacht.

Het belangrijkste punt wat STIP in 2020 had in voorbereiding op de visie was dat de Gemeente moet blijven inzetten op kwaliteitstoerisme. Dit zijn bijvoorbeeld toeristen die voor de cultuurhistorische binnenstad en de technische innovaties die Delft te bieden heeft naar onze stad komen, en dan ook een hapje komen eten en blijven overnachten. Door de focus te leggen op kwaliteitstoerisme profiteert Delft economisch enorm en krijg je toeristen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in de stad.

Visie Toerisme Delft 2030

In de nieuwe Visie Toerisme 2030 is veel aandacht voor kwaliteitstoerisme. De visie is hier te vinden, en formuleert vijf speerpunten: Kwalitatief hoogwaardig cultuuraanbod en erfgoed, Sterke economie, Leefbare stad, Duurzame sector en Gastvrije ervaring. STIP onderschrijft deze speerpunten. We vinden het mooi om te zien hoe Delfts Blauw, Oranje en Vermeer hand in hand gaan met Techniek in de visie. De aandacht die naar duurzaamheid gaat stemt ons ook erg positief.

Waar STIP enorme kansen ziet voor economische groei is in de congressenmarkt. Dit komt omdat de bezoekers van deze congressen naar alle waarschijnlijkheid de kwaliteitstoeristen zijn die we zoeken: het zijn bezoekers die na het congres graag en hapje komen eten in de stad en overnachten, en hier misschien wel een bezoek aan een van onze fantastische culturele instellingen aan vast plakken.

Geld wat door de gemeente wordt verdiend aan toerisme, kan worden gebruikt om deze markt te stimuleren. Dit zorgt voor een indirecte boost aan de economie van Delft waar tal van ondernemers van profiteren.

Debat

Op donderdag 2 september gaat de Commissie Economie, Financiën & Bestuur in debat over de nieuwe Visie Toerisme 2030. STIP zal hier onder andere het bovenstaande inbrengen en toelichten. Wil je meer weten? Stuur een bericht naar Marcel Harinck.