Coffeeshops in Delft, de stand van zaken

Coffeeshops 'The Game' en 'The Future' in het centrum van Delft zijn al sinds de zomer gesloten. Na de schietpartijen eerder vorig jaar zijn ze een tijdje geopend, maar later toch weer gesloten. De burgemeester heeft inmiddels gezegd dat ze nu weer open kunnen, maar waarom is dat nog niet gebeurd?

61bd730c69838c57a40792fbc834babbdfc31ed4 5c7d09496a640.blog-large

In september schreef STIP nog dat de coffeeshops openbleven. Na meerdere schiet- en granaatincidenten had de burgemeester eerder al besloten de coffeeshops te sluiten. Echter ontstond toen het beeld dat sluiting wel eens de bedoeling kon zijn van de aanslagplegers, waardoor na de laatste incidenten besloten werd de coffeeshops niet te sluiten.

Tijdlijn

  • 8 mei: Coffeeshop The Future wordt beschoten.
  • 18 mei: Beide coffeeshops worden beschoten en bij The Game wordt een granaat neergelegd, beide shops worden daarna voor onbepaalde tijd gesloten.
  • 25 juli: Beide coffeeshops mogen met extra veiligheidsmaatregelen weer open.
  • 16 september: Coffeeshop The Game wordt beschoten, de burgemeester sluit de shop voor 72 uur.
  • 19 september: Coffeeshop The Game mag weer open.
  • 8 oktober: De politie schiet op een verdachte voor The Game
  • 26 oktober: Nieuwe informatie komt naar boven bij de politie, beide coffeeshops worden gesloten voor 3 maanden.
  • 26 januari: De sluiting wordt niet verlengd, beide shops mogen weer open.

Waarom zijn de coffeeshops dan nog dicht?

In oktober kwam er nieuwe informatie naar boven over de coffeeshops, waardoor de burgemeester heeft besloten de coffeeshops toch weer te sluiten. Sinds juli is er meer politiesurveillance en (camera)toezicht geweest. Deze laatste maatregelen gelden nog steeds in Delft, maar de sluiting van de coffeeshops is eind januari opgeheven, de coffeeshops kunnen nu dus weer open. De eigenaar van de coffeeshops heeft echter inmiddels laten weten zelf niet meer verder te willen met de coffeeshops. De zaken zullen dus verkocht worden aan iemand anders.

Wanneer gaan de coffeeshops weer open?

Dat weten we nu nog niet, de shops zullen eerst verkocht moeten worden. Een nieuwe eigenaar moet dan ook een nieuwe vergunning aanvragen voordat de coffeeshop open kan. Omdat daar ook een aantal onderzoeken bij zitten kan dat nog even duren.

Wat doet STIP?

Omdat de gemeente de coffeeshops nu niet zelf heeft gesloten kan STIP op dit moment niet zoveel doen. Het is even wachten totdat er een nieuw eigenaar is die deze coffeeshops wil exploiteren.

In de tussentijd zal STIP wel blijven aandringen om in goed gesprek te gaan met een nieuwe eigenaar en voldoende legaal aanbod van cannabis in Delft. We hebben namelijk de afgelopen tijd gezien dat twee coffeeshops in Delft echt te weinig is. Het is natuurlijk belangrijk dat een nieuwe eigenaar alles in orde heeft en aan alle voorwaarden voldoet, maar STIP vindt ook dat de gemeente mee moet helpen om alles hiervoor in orde te brengen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Sybren van der Velde!