Nieuwe studenten- complexen in Delft

Als je door Delft fietst heb je het misschien wel gezien, er wordt weer volop gebouwd. In de eerste twee weken van dit jaar zijn er al 229 woningen opgeleverd, en dat worden er nog veel meer.

Nieuwe studenten- complexen in Delft

Het complex aan de Stieltjesweg, achter Civiele Techniek

Op 2 januari heeft weer een lichting nieuwe bewoners van de nieuwe wijk TU-Noord hun sleutel gekregen. Voormalig STIP wethouder Pieter Guldemond heeft zich er samen met DUWO hard voor gemaakt dat er meer huisvesting komt voor internationale studenten. Samen is het plan opgezet voor dit complex, waar voornamelijk internationale en PHD studenten komen te wonen tussen het Science Centre en de Schie. Naast studentenkamers zijn er ook extra faciliteiten. Er is een gemeenschappelijke woonkamer die de bewoners kunnen gebruiken maar die ook kan worden verhuurd aan (internationale) studenten- en studieverenigingen. Ook komen er bedrijfsruimtes en een café en veel groen zodat er een levendige wijk ontstaat. Een centrum voor de internationale studenten, maar ook een fijne plek om even uit te rusten voor iedereen die eromheen woont en werkt.

Centraal op de campus wordt ook gebouwd. Aan de Stieltjesweg, achter Civiele Techniek, verrijst een toren die bijna net zo hoog is als de EWI-toren. Naast de toren is een voormalig kantoorgebouw omgebouwd tot 51 studio's en 110 kamers voor internationale studenten. Ook dit complex kwam tot stand door de voormalige STIP wethouder die studentenhuisvesting in zijn portefeuille had.

De eerste bewoners van deze kamers hebben inmiddels ook hun sleutel en de 504 kamers in de toren worden later dit jaar opgeleverd. Dan komen hier ook een supermarkt, een koffiebar en een aantal andere voorzieningen. Straks kun je dus gewoon je dagelijkse boodschappen op de campus doen.

We zijn erg blij dat er hard wordt gebouwd om voldoende woningen te bouwen. Tot 2023 wil de gemeente nog ruim 2.000 studentenwoningen in Delft bouwen. STIP vindt dat iedereen die in Delft wil wonen ook die mogelijkheid moet krijgen. Hiervoor is het belangrijk dat we genoeg studentenwoningen bouwen, maar bijvoorbeeld ook starterswoningen in de Spoorzone. Zodat je tijdens je studie en daarna in Delft kunt (blijven) wonen.

Door: Sybren van der Velde
Afbeelding: RoosRos Architecten