Aandacht voor goede seks

Afgelopen donderdag vroeg STIP bij de bespreking van de conceptbegroting van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) aandacht voor goede, gelijkwaardige en veilige seks. Corona heeft een grote invloed gehad op de seksuele ontwikkeling van jongeren. Hier lees je waar dat toe kan leiden en wat wij als mogelijke oplossingen zien.

Webp.net-resizeimage (9)

Impact van corona

Het coronavirus heeft sinds maart 2020 een enorme impact op ons leven gehad. Met name bij jongeren had dit ook een grote impact op hun seksleven. Zo blijkt uit onderzoek van expertisecentrum seksualiteit Rutgers en SOA Aids Nederland dat seksueel geweld en online grensoverschrijdend gedrag tijdens de avondklok periode is toegenomen, 18% van de jongeren informatie over seks niet kan vinden en 21% aangeeft zich vanwege corona gerelateerde redenen niet te laten testen.

Aanvulling zienwijze

Hopelijk staat veel jongeren deze zomer weer een leuke, sexy en veilige zomer te wachten. Tegelijkertijd, kunnen nieuwe lockdowns later in het jaar helaas nog steeds niet worden uitgesloten. Al helemaal in een stad als Delft, waar 32% van de inwoners onder de 25 jaar is (zie hier), vraagt dit thema extra aandacht. Daarom diende STIP een aanvulling in op de zienswijze van de gemeente op de begroting van de GGD. Met deze aanvulling op de zienswijze benadrukt de gemeenteraad van Delft het belang van voorlichting over lekkere, gewenste, veilige en gelijkwaardige seks en het borgen van de toegankelijkheid van SOA testen.

Reactie wethouder

Karin Schrederhof (wethouder) reageerde positief op de aanvulling en stelde voor de zienswijze om te zetten in een actie aan het college. Zo kan de opdracht verder geconcretiseerd worden en dekking worden gezocht. STIP stelde voor hier geld uit de coronareserve voor in te zetten. Het college komt hierover zo snel mogelijk met een voorstel. Op die manier hebben jongeren niet alleen een leuke, maar ook een veilige zomer.

Hulp

Ken je iemand in je omgeving of zit je zelf ergens mee? Neem via deze link contact op met het JIP. Zij helpen je verder!

Meer weten?

Wil je meer weten? Via deze link kan je de bespreking terugkijken. Je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen met Rick van den Brink!