Een open dataplatform, hoog tijd!

Delft heeft 14 november een open data platform gelanceerd waar alle datasets van de gemeente komen te staan. STIP pleit al langer voor Open Data en is blij dat de gemeente meer data als open data gaat aanbieden.

Bij de start van de open data strategie Open Delft keek STIP al naar mogelijke vervolgstappen, die zijn er nu! Op het platform zijn op dit moment nog maar 11 datasets beschikbaar, er zijn dus duidelijk nog genoeg kansen voor gebruik van open data. Op het landelijke dataportaal zijn inmiddels al 12.000 datasets verzameld en dat getal groeit gestaag. Zoiets kost natuurlijk tijd, maar we zien nog veel kansen voor uitbreiding. Dat willen dan ook doen, het ontsluiten van data over de bezettingsgraad in parkeergarages lijkt ons bijvoorbeeld een erg goede stap. Dan kan je in de toekomst in navigatieapps meteen zien waar je je fiets of auto kwijt kan!

STIP zou dus graag het aanbod aan open data willen uitbreiden, maar waarom hebben we eigenlijk open data nodig?

Volgens STIP is open data de toekomst, omdat wij geloven in een zo transparant mogelijke overheid. De gemeente bezit veel informatie en kennis, dit kan vaak in samenwerking met inwoners en ondernemers nog veel beter benut worden. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden door Delftse bedrijfjes om nieuwe concepten te ontwikkelen, zoals al veel is gebeurd is met data in de rest van het land, zoals Buienalarm of 10.000 scholen. Of de Smart City App in Amsterdam, die allerlei verschillende data overzichtelijk maakt. Daarvoor hoeven we als gemeente slechts onze informatie open te maken. Vervolgens kunnen ondernemers of inwoners zelf met initiatieven daarop komen! Of door mensen die willen kijken over welke wegen de zout strooiwagen in hun buurt langs rijdt. Maar het is ook een goede manier om de gemeente op eventuele problemen te controleren, misschien klopt de data helemaal niet!

Door: Twan de Nijs