Met geleerde lessen de toekomst in

Nu bij de begroting duidelijk werd dat we uit het financiële slop zijn lijkt het erop dat Delft klaar is om weer naar de toekomst te kijken en is er weer ruimte om te investeren. Het onderzoek naar het verloop van de drie grote Delftse projecten; Spoorzone, Harnaschpolder en de Sebastiaansbrug is nu definitief afgerond. Hiermee kunnen we geleerde lessen over de risicovolle projecten samenvoegen in een Regeling Risicovolle Projecten en toepassen op komende investeringsplannen.

Met geleerde lessen de toekomst in

Een Regeling Risicovolle Projecten is bedoeld om op voorhand afspraken te maken over het verloop van een project. Zo kan de raad via heldere go/no-go momenten bijsturen wanneer er zich risico's of kansen voordoen. Andere steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Den Haag gingen ons al voor in het hebben van een instrument dat ingezet wordt bij projecten die ingeschat worden als risicovol.

Een regeling risicovolle kan echter ook als obstakel dienen. Wat STIP betreft betekent een regeling niet dat er nooit meer een project opgestart kan worden. Er moet ruimte blijven om ambities in de stad te vervullen en tegelijkertijd de impact van risico's te beperken.

Dit kan door in de regeling een mogelijkheid te geven om tegenspraak te organiseren zoals bijvoorbeeld in Amsterdam al gebeurd, waarbij niet alleen risico's maar ook de kansen in beeld worden gebracht. Reden voor dat laatste is dat waar projecten financieel niet helemaal rond te krijgen zijn en dus minder aantrekkelijk zijn voor de markt, de maatschappelijke baten zwaarder kunnen wegen. Neem als voorbeeld het oude spoorviaduct in Delft: Eigenlijk is iedereen blij dat die nu is verdwenen en maakt het Delft een stuk aantrekkelijker.

Duidelijke en eenduidige afspraken over de informatievoorziening zijn dus een must. Hierbij horen wat ons betreft ook afspraken over de geheimhouding van gevoelige informatie. Verder is het voor STIP van belang dat de gemeente zich constant in een leerproces bevindt. Tussentijds en na het project evaluatiemomenten inplannen zorgt ervoor dat er op tijd bijgestuurd kan worden.

Het klinkt misschien als een groot cliché, maar het gaat ook om mensen. Een Regeling Risicovolle Projecten zal niet voorkomen dat er iets fout gaat, want veruit de belangrijkste dingen laten zich niet vastleggen in procedures en regelingen. STIP vindt het daarom belangrijk dat de gemeente ook blijft werken aan een goede bedrijfscultuur. Een cultuur waarin je dingen kunt aankaarten en vragen kunt stellen. Op deze manier kan je vroegtijdig problemen signaleren en de impact beperken. Het is dan ook goed om te lezen in de onderzoeken dat Delft ook al veel stappen heeft gezet wat betreft risicoanalyse en onderlinge sfeer.

STIP zet met deze regeling graag een punt achter de onderzoeken. Na lang terugkijken kunnen we nu met kennis uit het verleden weer kijken naar de toekomst.

Tekst: Michelle Corten
Foto: Sander van der Wel