Rondvraag individuele studietoeslag

STIP zet zich in voor een steuntje in de rug voor studenten met een beperking. Het aantal aanvragen valt tegen dus wij vragen aandacht voor communicatie over de regeling en de hoogte van de toeslag.

Rondvraag individuele studietoeslag

Sinds 1 juli 2015 kunnen studenten met een beperking vanaf 18 jaar in aanmerking komen voor een individuele studietoeslag. Met deze toeslag worden jongeren gecompenseerd voor het feit dat het voor hen lastiger is om naast hun studie een bijbaan te hebben. Daarnaast is voor hen de drempel om bij te lenen ook een stuk hoger, aangezien de kans op een baan na een studie veel minder groot is. Door deze studietoeslag kunnen er financiële barrières om te gaan studeren worden weggenomen. Deze taak ligt sinds de decentralisaties in het sociaal domein, net als vele andere taken, bij de gemeente.

STIP heeft al eerder aandacht voor dit onderwerp gevraagd en nu zijn we benieuwd naar de uitwerking van deze regeling. Uit navraag blijkt dat het aantal aanvragen sterk achterloopt op de verwachting. Er zijn in de periode 1 juli t/m 31 december 2015 slechts vijf aanvragen toegekend, terwijl de verwachting is dat deze toeslag circa 45 keer zou worden verstrekt in het studiejaar 2015/2016.

We vinden het belangrijk dat deze regeling goed onder de aandacht wordt gebracht. Ook vindt STIP het belangrijk dat studenten een eerlijke vergoeding krijgen, aansluitend bij het beschikbare budget. Momenteel is deze vergoeding €100,- per maand. Nu het aantal aanvragen lager is dan de verwachting, willen we dat dit bedrag omhoog gaat. Enerzijds stimuleren we daarmee jongeren om te gaan studeren en geven we hen daardoor de kans op een mooiere baan. Anderzijds is dit ook goed voor de gemeente; naar verwachting komt een groot deel van de jongeren die niet gaat studeren met een arbeidshandicap op een andere manier bij de gemeente terecht voor hulp. Omdat zowel een uitkering, als alle andere instrumenten om deze jongeren aan het werk te helpen duurder zijn dan de studietoeslag kost dit de gemeente onder de streep uiteindelijk meer. Daarom heeft STIP de volgende vragen hierover gesteld aan de verantwoordelijk wethouder:

  1. Zijn er nog niet benutte mogelijkheden om deze regeling onder de aandacht van de doelgroep te brengen (zoals communicatie via decanen op middelbare scholen, studieadviseurs e.d.)?
  2. Wordt na de evaluatie van de individuele studietoeslag, in kwartaal 3 van 2016, de individuele studietoeslag verhoogd, als blijkt dat het aantal gehonoreerde aanvragen lager is dan de verwachting?

De wethouder antwoordde hierop dat ook in andere gemeenten de aanvragen tegenvallen. De gemeente communiceert via vele kanalen over de regeling. Dit gebeurt via Delft.nl, social media, de digitale nieuwsbrief, de stadskrant, netwerkgesprekken met schoolverlaters van PRO, VSO en MBO scholen en het aanschrijven van HBO en WO instellingen met het verzoek om informatie te delen met decanen, mentoren, studiebegeleiders en studenten.

Verder antwoordde de wethouder dat er ruimte is voor een verhoging van het bedrag dat studenten krijgen als bij de evaluatie in kwartaal 3 blijkt dat het aantal aanvragen nog steeds tegenvalt. STIP zal het gebruik van de individuele studietoeslag in de gaten blijven houden en pleiten voor een verhoging als het aantal aanvragen blijft tegenvallen.

Door: Falco Bentvelsen

Beeldmateriaal van ADALVAS VU