Delft krijgt topsporthuis

Goed nieuws voor de Delftse topsporters: deze zomer krijgt Delft een echt topsporthuis. In dit huis zullen 35 topsporters komen te wonen die hun sportcarrière combineren met een Delftse opleiding. Elk uur dat naast studeren beschikbaar is, wordt er door deze studenten getraind: een levensstijl die weinigen navolgen. Door in het huis samen te wonen, kunnen zij elkaar daarin ondersteunen.

Sytske de Groot studeert Marine Engineering aan de TU Delft, en haalde roeiend brons op Olympische Spelen van 2012. Sytske: “Het lijkt me heel motiverend om met andere topsporters te wonen, zeker als er verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd. Samen doen is altijd makkelijker, en vooral ook leuker, dan alleen.”

De Delftse studentenroeivereniging Laga vraagt al jaren om een topsporthuis voor hun sporters. Een jaar geleden gingen zij met Woonbron, DUWO en de gemeente erover in gesprek. Het huis waar voor gekozen is, is een complex aan de Oude IJsbaan. Ondanks de trekkersrol die Laga vervuld heeft, zullen er hier overigens niet alleen roeiers komen te wonen. Alle studerende topsporters met een NOC-NSF bewijs, maken er kans op een kamer.

STIP ziet graag de Olympische dromen van Delftse talenten uitkomen. Die dromen moeten ondersteund worden waar het kan, dit huis is daarmee een stap in de goede richting. In 2008 was Delft sportstad van het jaar, en in 2012 werd de stad opnieuw genomineerd. Een bijzondere titel, en STIP is trots op het intensieve sportbeleid. Een dergelijke titel zal echter altijd een incidenteel karakter houden. Als het aan STIP ligt, heeft een uitzonderlijke ondersteuning van sport dat niet.