Plannen voor museum Prinsenhof

Het gebouw waar het museum Prinsenhof in zit is toe aan een renovatie. Voor de renovatie is een visie opgesteld door Merk X architecten, zodat het gebouw weer voldoet aan de eisen van deze tijd en het museum goede exposities kan blijven houden. Er is onduidelijkheid ontstaan over het verloop van deze plannen, daarom hieronder wat feiten op een rij.

Plannen voor museum Prinsenhof

Je hebt het misschien wel meegekregen: de afgelopen tijd is museum Prinsenhof veel in het nieuws geweest. Het gebouw van het museum is verouderd, slecht toegankelijk voor mindervalide bezoekers en toe aan een renovatie. In de toekomst wil het museum graag aantrekkelijker zijn voor een groter publiek door onder andere meer grote exposities te houden in Delft, zoals het succes in 2016 toen het straatje van Vermeer naar Delft werd gehaald. Dit soort exposities zorgen ervoor dat Delft op de kaart komt te staan als een stad om te bezoeken. De visie van het Prinsenhof is om niet alleen meer bezoekers van buiten de stad te trekken, maar ook om in Delft bij te dragen aan de kennis van kinderen en ouders over de geschiedenis en cultuur van Nederland. Het Prinsenhof en het Agathaplein zijn nu al prachtig, maar om het museum te verbeteren, is het noodzakelijk om de toegankelijkheid voor mindervaliden beter te faciliteren, looproutes door het gebouw logischer te maken en dat het museum beter vindbaar te maken in de stad. Daarom is er in opdracht van de gemeente een nieuwe visie opgesteld over hoe deze verbeteringen tot stand zouden kunnen komen. Deze visie is de eerste stap, voordat er een definitief ontwerp (inclusief kostenplaatje) gemaakt kan worden en deze kan worden gekozen door de gemeenteraad.

Het protest

Afgelopen week hebben een aantal Delftenaren een stil protest gehouden op het Agathaplein om hun onvrede over de huidige visie te tonen. Over het algemeen willen ze dat er 2 dingen veranderen aan de visie:

1. Het Agathaplein en de Prinsentuin moeten hetzelfde blijven.

In het ontwerp wordt het Agathaplein samengevoegd met de Prinsentuin tot één groot, groen park met een duidelijke ingang naar het museum. Een aantal elementen die later aan het plein zijn toegevoegd (zoals de muur die deze delen scheidt) worden weer weggehaald. Sommige Delftenaren zijn tegen het samenvoegen, omdat ze bang zijn dat het veel drukker zal worden op het Agathaplein en vinden het zonde dat de huidige rustige uitstraling zal verdwijnen.

2. De Poortwoning mag niet gesloopt worden.

Als je vanaf de Oude Delft naar het Agathaplein loopt, kom je onder 2 poortjes door. Het tweede poortje is pas veel later toegevoegd aan het klooster dan de rest. Om de Waalse kerk weer beter zichtbaar te maken stelt de visie voor om dit poortje en de woning erboven weg te halen. De demonstranten vinden dat het poortje inmiddels bij het Prinsenhof hoort en niet gesloopt mag worden.

Hoe staat STIP tegenover het protest?

We vinden het fijn dat er zoveel aandacht is voor cultuur in onze stad en dat mensen bereid zijn om van zich te laten horen. Zoals we verwoord hebben in Het Coalitieakkoord is toerisme een belangrijke manier om werkgelegenheid te kunnen bieden in Delft, daarom zullen we de komende tijd investeren in kwalitatief toerisme. Voor STIP hoort investeren in het Prinsenhof en Agathaplein bij de visie dat deze locatie de entree van de stad is. Zo kunnen we meer mensen naar het museum, en naar Delft, trekken. Goed voor Delft, omdat deze naast een museumbezoek ook geld uitgeven elders in de stad en zo meer lokale ondernemers ondersteunen. Om dit soort aantrekkingskracht mogelijk te maken zal er meer in het museum moeten gebeuren dan alleen het vervangen van de klimaatinstallaties.

Het museum vertelt daarnaast vele verhalen over de Nederlandse cult, waaronder het verhaal van Willem van Oranje, waarvan we het belangrijk vinden dat het interessant is voor schoolkinderen om hierover te leren in Het Prinsenhof. Dit alles kan betekenen dat ook het Agathaplein aangepast wordt, zodat het een duidelijke entree voor het Prinsenhof en de stad wordt en een fijne plek om te verblijven. STIP vindt erfgoed behouden belangrijk, maar we vinden het ook belangrijk dat we ruimte en gebouwen in onze stad prettig kunnen blijven gebruiken. Dat betekent dat je er soms toevoegingen aan doet, of iets weghaalt. Dat is ook al eerder gebeurd, zoals bijvoorbeeld bij de toevoeging van het poortje. Altijd zo geweest, betekent niet, altijd zo moeten houden.

Hoe nu verder?

Het plan dat er nu ligt is een visie op hoe het gebouw en de omgeving verbeterd zou kunnen worden. De gemeente gaat nu nog in gesprek met bewoners en ondernemers over wat zij van deze visie vinden. Ook jij kunt hier een enquête over het plan invullen. Met alle opmerkingen die hierover gemaakt worden zal de visie uiteindelijk verder uitgewerkt worden tot een ontwerp en voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

Door: Sybren van der Velde