Spreekuur SOA- en zwangerschapstesten terug!

Er komt weer een anoniem spreekuur voor SOA- en zwangerschapstesten in Delft. STIP heeft lang gepleit voor terugkomst van dit spreekuur en heeft zich daar hard voor ingezet.

Jongeren tot en met 24 jaar moeten nu bijvoorbeeld nog naar Den Haag of Zoetermeer voor een gratis anoniem SOA/SENSE spreekuur. STIP heeft eind vorig jaar wederom de wethouder gevraagd of er ook weer zo een spreekuur terug kon komen in Delft, aangezien hier eerder geen budget voor was. De wethouder zei toen te gaan kijken of deze terugkomst mogelijk zou zijn. Nu heeft de wethouder een brief gestuurd waarin hij zegt dat dit het geval is en dat het zelfs zonder extra kosten kan!

Als locatie heeft de GGD de voorkeur voor het Jongeren Informatie Punt (JIP) dat in het JGZ aan de Nassaulaan zit. Op deze locatie is er namelijk voldoende ruimte en de veiligheid en hygiëne zijn goed geborgd. STIP is erg blij met dit besluit en ziet het SOA/SENSE spreekuur graag snel in Delft terug.

Dit spreekuur zal zich richten op kwetsbare jongeren tot en met 24 jaar. Zij kunnen tijdens dit spreekuur anoniem en gratis hun vragen stellen over bijvoorbeeld seksualiteit, anticonceptie en seksuele voorkeur. Ook kunnen zij zich laten testen op soa's. STIP vindt het belangrijk dat kwetsbare jongeren dit spreekuur makkelijk kunnen vinden en dat afstand of prijs geen drempel moet kunnen zijn om naar het spreekuur te gaan. Daarom hebben wij gepleit dat in Delft deze drempels weer worden weggenomen.

Tijdens dit spreekuur zullen er geen behandelingen worden uitgevoerd. Daarvoor moet er worden doorverwezen naar de Centrum Seksuele Gezondheidszorg op andere locaties.

Door: Kim Bosch