Begroting weer dicht gepuzzeld

Vorige week is de begroting aangenomen in de Delftse gemeenteraad. STIP heeft geprobeerd via moties en oproepen haar accent op de begroting te leggen. Door bijvoorbeeld meer geld vrij te maken voor evenementen en aandacht te vragen voor tijdelijk grondgebruik. Dat is goed gelukt!

Begroting weer dicht gepuzzeld

Wat we over de plannen in de begroting vonden kun je teruglezen in onze Algemene Beschouwing. Donderdag hebben we het vooral gehad over wat we nog zouden willen toevoegen of aanpassen. Daarvoor hadden we een drietal moties aangekondigd: DelftLab, ondernemers handhaven en goed gebruik gemeentelijke gronden, die worden hieronder verder toegelicht.

Meer geld voor evenementen

Evenementen voor iedereen maken een stad leuk om in te wonen en aantrekkelijk voor bedrijven om zich hier te vestigen. Daarom hebben we een oproep gedaan om het budget voor evenementen op te hogen. Hier was in de afgelopen jaren namelijk flink op bezuinigd waardoor kwalitatieve evenementen steeds minder subsidie ontvingen en de ruimte voor nieuwe initiatieven verdween. Stadsbelangen Delft heeft een amendement ingediend om het evenementenbudget dit jaar niet met de voorgestelde €50.000, maar met het dubbele te verhogen. Daarnaast hebben we beiden gepleit richting de wethouder om bij de Kadernota 2018 met een voorstel te komen om het bedrag structureel te verhogen. Dit amendement hebben we gesteund, zodat festivals zoals Westerpop vanaf nu weer jaarlijks plaats kunnen vinden en startende initiatieven weer goed ondersteund kunnen worden. We waren daarbij wel verbaasd dat het niet op de steun van D66 en de VVD kon rekenen, gelukkig heeft het amendement het wel gehaald!

Deel je goede ideeën

Onze eerst motie DelftLab roept op om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een online platform naar voorbeeld van CityLab010. Het platform moet initiatiefnemers en enthousiastelingen verbinden zodat ze samen projecten kunnen opzetten. De wethouder heeft toegezegd om niet een nieuw platform te starten maar met een voorstel te komen hoe dit meer bij de cultuurbalie, Club Delft, geïntegreerd kan worden. Hij komt daarom bij de Kadernota 2018 met een voorstel om Club Delft structureel te ondersteunen. Voor ons was dat voldoende, we hebben daarna de motie teruggetrokken en we kijken uit naar het voorstel.

Stadsstrand voor je deur?

Met goed gebruik gemeentelijke gronden vroegen we aandacht voor leegstaande braakliggende stukken grond in onze stad. Je hebt ze vast wel eens gezien, bijvoorbeeld aan de Vulcanusweg naast station Delft Zuid. Vanaf nu gaat de gemeente openbaar kenbaar maken op de stadswebsite welke stukken grond geschikt zijn voor tijdelijk grondgebruik. Dan weten pop-up initiatieven veel beter waar ze terecht kunnen, om bijvoorbeeld tiny houses te bouwen, je eigen moestuin te beginnen of een stadsstrand midden in de stad te plaatsen. Het is daarom goed nieuws dat de motie met overgrote meerderheid is aangenomen!

Ondernemers helpen een handje

In de motie ondernemers handhaven heeft STIP gepleit voor het betrekken van ondernemers bij handhaving. Ondernemers hebben goed zicht op wat er in hun straatje gebeurd en hebben al snel door wanneer een fietswrak er al weken staat. De meeste willen daarnaast graag hun stoepje schoon hebben en helpen dan ook graag mee met signaleren. De wethouder gaat daarom nu met de ondernemers in gesprek hoe we dit het beste vorm zouden kunnen geven en hoe we het gaan implementeren. De eerste stap is ondernemers ook weesfietsen en fietswrakken laten signaleren met behulp van gekleurde touwtjes. Zo kunnen ze de fietsparkeerplekken goed vrijhouden voor bezoekers van de binnenstad.

Luister naar jongeren!

Als laatste hebben we ook samen met D66 en andere partijen een motie over kinderparticipatie ingediend. STIP organiseert al sinds jaar en dag SIDDER (Scholieren In De DelftsE Raad) en is dan ook groot voorstander van het betrekken van kinderen en jongeren bij de lokale politiek. STIP pleitte in 2015 al om jongeren te betrekken bij de adviesraad voor het sociaal domein, zodat ze direct input kunnen leveren. We zijn dan ook altijd aanwezig bij de al bestaande structurele initiatieven, waaronder bijvoorbeeld bezoeken van de Kinderacademie en ProDemos. Het college van B&W gaat nu samen met de Delftse scholen kijken hoe we dit samen met scholen nog meer vorm kunnen geven.

Anonieme SOA-test

We hebben ook vaker onze zorgen geuit over het verdwijnen van een anonieme SOA-kliniek in Delft, in het verleden waren namelijk voor kwetsbare jongeren gratis SOA- en zwangerschapstests beschikbaar. We zien graag dat deze tests weer beter bereikbaar worden voor een kwetsbare groep jongeren, drempels zoals afstand (naar Den Haag), prijs en vindbaarheid moeten daarom worden weggenomen. Deze tests kunnen daarnaast in het geval van SOA-tests preventief tegen de gevaren van ziekteverspreiding werken. We zijn daarom erg blij dat de wethouder hierover in gesprek gaat met de GGD-afdeling in Delft om te kijken of we hier een lokaal alternatief voor kunnen bieden.

Door: Twan de Nijs