Studentenflat Aan ’t Verlaat officieel geopend

Vanaf vandaag is Delft weer 150 studentenkamers rijker. Minister Blok en wethouder de Prez hebben vandaag de Studentenflat Aan 't Verlaat officieel geopend.

Studentenflat Aan ’t Verlaat officieel geopend

De ombouw van de Zusterflat is een project van Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting (SHS). In 2011 bezochten STIP-fractieleden en de wethouder twee afgeronde projecten in Utrecht, waar leegstaande gebouwen zijn omgebouwd tot tijdelijke studentenhuisvesting. Toen is het idee ontstaan om ook in Delft het tekort van studentenkamers op te lossen door projectmatig op korte termijn meer tijdelijke huisvesting te realiseren. Daarom heeft STIP toen samen met VSSD het eerste SHS bestuur bij elkaar gebracht. STIP is erg blij daar nu het eerste resultaat van te zien.

De Zusterflat stond al tien jaar leeg en is nu omgebouwd tot studentenhuisvesting voor de komende tien jaar. Dit is mogelijk door de invoering van de nieuwe leegstandswet. Met de 150 onzelfstandige kamers verdeeld over 15 huizen wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het oplossen van het kamertekort in Delft. SHS bestaat sinds 2011 en wordt gerund door studenten van de TU Delft. Simon van Zoest, voorzitter van SHS: "Studenten kunnen de kamernood ook zelf oplossen en gaan hiermee gelijk structurele leegstand te lijf."

De Zusterflat is het eerste afgeronde project van SHS, dat nu verder gaat kijken naar andere mogelijke projecten. STIP is erg blij met stichtingen zoals SHS, aangezien aan de ene kant het kamertekort door particuliere initiatieven wordt teruggebracht en gelijk leegstaande gebouwen een nieuwe maatschappelijke functie krijgen.

Door: Victor Mensink