Een groene Gasthuisplaats

Delft krijgt er een nieuw stadspark bij! In het hart van de Delftse binnenstad verreist een groene oase. Van een versteend parkeerterrein naar een bruisend, groen park. Dat is mede dankzij STIP. Waarom dat aan STIP te danken is, lees je hieronder.

Daylam Groene inrichting

Lange voorgeschiedenis

De geschiedboeken schrijven al in 1252 over het voormalige klooster en gasthuis. Daarmee is de Gasthuisplaats één van de oudste plekken van Delft. De eerste plannen voor herinrichting dateren van de jaren ’90. Toen ging het om het mogelijk bebouwen van het terrein. In 2005 deed de gemeente Delft zelf een stedenbouwkundige studie. Er waren verschillende opties. Zelfs een grootschalige, ondergrondse parkeergarage werd genoemd. Uiteindelijk stelde de gemeente onder meer een publiek toegankelijke ruimte voor. Toch gingen deze plannen in 2011 de prullenbak in.

Nu is de Gasthuisplaats nog een versteend parkeerterrein. Daar is STIP het al jaren niet mee eens. Een plek met zo’n rijke geschiedenis in het hart van de Delftse binnenstad verdient beter. Samen met D66, Hart voor Delft en de ChristenUnie dienden we daarom een motie in. Deze motie werd aangenomen. Daarmee veranderd de Gasthuisplaats dankzij STIP definitief in een openbaar en groen park! Nog mooier: Afgelopen week zijn de eerste stappen al gezet.

Tijdelijk park!

In onze motie is september 2024 vastgelegd als uiterste datum om van start te gaan. De archeologische ondergrond en het ontwerpen van een plan met bewoners vragen om tijd. Het college heeft echter niet stil gezeten. Op 20 februari is de bouw van een tijdelijk park begonnen. Nog voor de zomer kunnen alle Delftenaren genieten in het groen. Daar is STIP erg blij mee. Uiteraard kijken we reikhalzend uit naar het definitieve park.

Delft kan namelijk nog een stuk groener en duurzamer. De komende tijd zal STIP daarvoor blijven strijden. Heb jij toffe ideeën om Delft verder te vergroenen? Neem dan contact op met Daylam Dag of één van onze andere zes raads- en commissieleden. Wie weet, zien we je snel!