90.000 bezoekers voor Pieter de Hooch zet Delft op de kaart!

Voordat ook museum Het Prinsenhof noodgedwongen de deuren moest sluiten, konden bezoekers 4 maanden lang genieten van de tentoonstelling met werk van Pieter De Hooch, in het kader van het Gouden Eeuw themajaar. Een fantastisch succes blijkt uit het verslag, dat naar de raad is gestuurd.

IMG 4247

Directrice Janelle Moerman aan het woord tijdens de opening.

Resultaten

Museum het Prinsenhof is gevestigd in het voormalige Sint Agathaklooster en bekend als de plek waar Willem van Oranje werd doodgeschoten. Deze kogelgaten en andere overblijfselen uit deze tijd zijn permanent te zien in het museum net als een tentoonstelling over Delft Blauw en Delftse Meesters. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen waar die over Pieter de Hooch er een van was.

  • Tentoonstellingen kunnen normaal gesproken rekenen op 30.000 bezoekers. Tijdens de tentoonstelling met werken van Pieter de Hooch kwamen er maar liefst 90.257 bezoekers, waarvan 10 procent uit het buitenland.
  • Deze bezoekers gaven gemiddeld 67 euro uit in Delft waardoor de stad flink meeprofiteerde met een totaal van meer dan 6 miljoen euro aan uitgaven in de stad. De kosten voor de tentoonstelling kwamen voor drie kwart uit externe bronnen zoals fondsen, sponsoren en publieksinkomsten.
  • De tentoonstelling werd zowel door bezoekers als door de pers erg hoog gewaardeerd, met respectievelijk een 8,4 gemiddeld en 4 uit 5 sterren. Dit zorgt voor veel potentieel bezoek aan toekomstige tentoonstellingen in het Prinsenhof.
  • Na het Vermeer themajaar in 2016 stond in 2019 de Gouden Eeuw centraal als themajaar. De tentoonstelling is het echte hoogtepunt van dit themajaar gebleken.

Het vervolg

Een prachtig resultaat voor een tentoonstelling met een echt Delfts karakter en op een historische plek waarmee Delft goud in handen heeft. Volgens STIP is het Prinsenhof een museum met veel potentie waar de hele stad profijt van heeft: in culturele zin voor de bezoeker, maar ook in economische zin voor de ondernemer.

Volgens STIP is Museum Het Prinsenhof is samen met het Agathaplein de entree van de historische binnenstad. STIP ziet ook in de toekomst graag weer regelmatig terugkerende themajaren: deze versterken de samenhang in de stad en geven ruimte aan allerlei toffe initiatieven tussen culturele partners en ondernemers.

De volgende tentoonstelling staat in het teken van de Delftse zilversmeedkunst en is vanaf 1 juni te zien, wanneer het museum haar deuren weer mag openen! Tot die tijd is hij echter ook online te zien op de website van Het Prinsenhof.

Heb jij een mening over Het Prinsenhof, cultuur of toerisme in Delft? Laat het Marnix Weiler weten!