Studentenstad, droomstad

Onlangs publiceerde het kenniscentrum studentenhuisvesting onderzoeken over de bijdrage van studenten aan steden. Wat blijkt? Studenten geven steden een maatschappelijke en economische boost. Lees hier meer!

Studenten fietsen op de TU

Betrokken buren

De meerderheid van de studenten doet iets terug voor de stad. Bijna tweederde van de studenten in Nederland doet vrijwilligerswerk. Dat is een stuk meer dan de gemiddelde Nederlander met 47%. Dat gezegd hebbende betekent het niet dat het niet beter kan. In hetzelfde rapport staat dat maar een beperkt deel veel contact heeft met mede-buurtbewoners. Misschien is dat wel waardoor veel mensen een verkeerd beeld van de studentengemeenschap hebben. U kunt erop rekenen dat STIP er vanuit de raad en ons netwerk aan blijft werken om te kijken hoe we mensen in contact met elkaar kunnen brengen.

Economie booster

De Delftse student geeft een boost aan de Delftse horeca en retail en ontwikkelen startups waardoor Delft de hoofdstad van techniek en innovatie is. Met die innovatieve ideeën bieden we niet alleen grote uitdagingen het hoofd maar creëren we ook banen voor iedereen. Uit onderzoek uit 2021 blijkt dat het hoger onderwijs gemiddeld 7.1% aan de stedelijke economie toevoegt en 10% van de werkgelegenheid vertegenwoordigt. Dat is gemiddeld. In Delft liggen deze percentages nog een stuk hoger!

Woningen voor jongeren

STIP vindt het belangrijk dat er voor alle jongeren meer woningen komen en dat er meer te doen is in de stad. We willen friendscontracten mogelijk maken zodat groepen vrienden samen ergens in de stad een huis kunnen huren. Maar ook zien we graag dat er een poppodium komt en een extra club zodat er voor alle jongeren wat te beleven is in Delft.

Wijken bouwen we gemengd. Daarom willen wij als een van de weinige partijen studenten/jongeren-woningen niet alleen op de campus bijbouwen maar juist verspreid door de stad. Zo zorg je voor meer interactie en integratie met de verschillende bevolkingsgroepen.

Overlast

Er is helaas een kleine groep studenten die veel aandacht krijgt. Namelijk, studenten die overlast veroorzaken. STIP vindt dat we hard tegen die groep op moeten treden, net als we bij andere gevallen van overlast in de stad doen. Er moet wel worden opgepast dat dit de boventoon voert in de retoriek over studenten. Want tuurlijk schuurt er weleens iets maar deze onderzoeken laten het maar weer zien: studenten voegen veel toe aan Delft.

Eerder onderzoek

Een aantal jaar geleden is ook al onderzoek gedaan naar de impact van de universiteit als geheel op de stad. Het artikel dat we daar over schreven kan je hier teruglezen. Een paar leuke feitjes:

  • De TU Delft is goed voor 15% van de werkgelegenheid in Delft (6.800 FTE).
  • Twee op de drie winkels in Delft is afhankelijk van de inkomsten van mensen die voor de TU naar Delft komen.
  • Studenten in Delft geven even veel uit als de complete omzet van tien kroegen en twee supermarkten (70 miljoen euro in 2016!).

Meer weten?

Wil je meer weten? Of wil je gewoon heel graag een compliment geven? Neem contact op met Rick van den Brink!