Delft krijgt nieuwe innovatieve bussen

STIP is erg blij! Vanaf 25 augustus 2019 krijgt Delft elektrische bussen. Geen grote vervuilende bussen meer die door de stad razen, maar innovatieve elektrische stadslijnen en een op vraag gebaseerde Delfthopper.

elektrische bussen delft 2

Elektrische stadslijnen

Op alle stadslijnen zal er met elektrisch bussen worden gereden! Hierdoor zijn de bussen veel stiller en hebben geen uitstoot. Dit zal dus veel schelen in de overlast die bussen kunnen geven, zowel qua geluid als qua stank. Bovendien zal toegankelijkheid van het openbaar vervoer worden verbeterd, doordat de frequentie van deze lijnen overdag naar minimaal vier keer per uur worden verhoogd. Een verbetering voor zowel duurzaamheid als bereikbaarheid!

Ook komt er een buslijn tussen Delft en Rotterdam The Hague Airport. Iets waar STIP al lang voor pleit, zie ons verkiezingsprogramma. Dit maakt de mobiliteitsketen richting Rotterdam The Hague Airport, en dus het buitenland, compleet. Deze Regionale lijnen zijn weliswaar nog niet elektrisch, maar worden wel snel emmissieloos.

Delfhopper

Met deze nieuwe busconcessie zal er nog een nieuw soort bus in Delft rondrijden: de Delfhopper. Deze bus zal op vraag rijden. Als je met deze bus wil moet je dat eerst via een app of door te bellen aangeven. Als het rustig is op de lijn brengt de bus jou dan direct naar je eindbestemming. Het idee hierachter is dat de grote ouderwetse bussen niet standaard op onnodige routes rijden, bijvoorbeeld door de binnenstad. Dat scheelt veel kosten en biedt maatwerk waar er weinig mensen zijn die gebruik willen maken van de bus. Dit betekent dus ook dat de grote bussen uit de binnenstad zullen verdwijnen, iets waar menig fietser en voetganger blij mee zal zijn! Een belangrijk aandachtspunt is wel dat deze Delfthopper nog niet elektrisch is uitgevoerd. Dit past dus nog niet helemaal in het toekomstbeeld van STIP.

69b981efb4534b9d90c4c8804bbc751801a2903b 5d03359eb8a16.content Een tekening van de nieuwe elektrische stadsbus (links) en een tekening van de Delfthopper (rechts)

Verdere ontwikkelingen rondom Openbaar Vervoer

STIP zet zich in voor een innovatief openbaar vervoer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zelfrijdend van personenvervoer tussen TU Delft en station Delft Zuid en tussen station Delft Campus (nu nog Delft Zuid). De plannen voor de nieuwe Gelatinebrug, een extra brug over de Schie met de mogelijkheid om veel fietsers en het bovenstaande zelfrijdend vervoer te faciliteren, kan STIP van harte ondersteunen.

Verder wil STIP zich inzetten voor het verder versterken van het nachtnet tussen Delft en de regio en het realiseren van de tram richting de campus na de aanleg van de nieuwe Sint Sebastiaansbrug (2020).

De elektrische bussen zullen vanaf de 25e van augustus gaan rijden. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Marcel Harinck.