Vurig scholierendebat SIDDER

Vorige week dinsdagmiddag werd o.l.v. de burgemeester een vurig scholierendebat gevoerd over een verbod op het dragen van gevaarlijke voorwerpen door minderjarigen. SIDDER wordt jaarlijks georganiseerd door STIP samen met de gemeente en het Stanislascollege en vond i.v.m. corona dit jaar plaats op school in plaats van het Stadhuis.

SIDDER foto 3

Verbod gevaarlijke voorwerpen

Tijdens SIDDER (Scholieren In de Delftse Raad) debatteren ieder jaar 39 leerlingen namens de Delftse gemeenteraadsfracties over een actueel onderwerp. Dit jaar stond een verbod op het dragen van gevaarlijke voorwerpen, zoals messen, door minderjarigen op de agenda. Het serieuze onderwerp werd door leerlingen zorgvuldig behandeld: zij onderschreven het probleem en noemden voorbeelden van incidenten uit Delft en omgeving. Ook kwamen zij met aanvullende voorstellen zoals meer voorlichting op en rondom scholen, legale inzamelacties van messen e.d., kluisjescontroles op school en een verbod voor alle leeftijden.

6 amendementen en 18 moties

Na een fictief raadsdebat tussen de 'raadsleden', de leerlingen, en de 'wethouder', gespeeld door STIP-raadslid Marnix Weiler, werd over deze aanvullende voorstellen gestemd. Ook werd een prijs voor beste fractie en de beste debater uitgereikt. Met maar liefst 6 amendementen, 18 moties en een enthousiast debat kan geconcludeerd worden dat SIDDER dit jaar wederom een succes was. Leerlingen hebben met ondersteuning van echte raadsleden een kijkje gekregen in de Delftse, politieke arena. Ook hebben raadsleden de meningen en ideeën van jongeren gehoord. Dat is op een onderwerp als dit niet meer dan logisch!