Toezegging voor sport in de openbare ruimte

In de raadsvergadering van donderdag 19 december heeft STIP samen met GroenLinks, CDA, Onafhankelijk Delft en Stadsbelangen een motie ingediend om met de skaters in Delft in kaart te brengen wat op de lange termijn in Delft de meest geschikte plek is voor een skatepark. De motie is toegezegd door wethouder Schrederhof en wordt uitgevoerd.

DSC01662

Het huidige skatepark de Middenberm wordt nauwelijks meer gebruikt omdat het versleten en hierdoor gevaarlijk is, terwijl sporten in de openbare ruimte juist zo belangrijk is en toegankelijk moet zijn.

Een skatepark zorgt voor een community, mensen van allerlei verschillende leeftijden en achtergronden komen er samen. Het is een hele toegankelijke sport omdat je niet lid hoeft te worden van een sportvereniging en het dus niet veel kost, je hebt alleen een skateboard nodig. Het skaten zorgt daarbij ook voor een cultuur om het skaten heen, waarbij op jonge leeftijd wordt geëxperimenteerd met film, fotografie en muziek. Het is voor jongeren een plek waar ze zich veilig voelen.

Het huidige skatepark is toe aan vernieuwing. Het asfalt is versleten en de objecten zijn glad. Hierdoor kom je op een skateboard überhaupt niet goed vooruit. De objecten zijn niet meer van deze tijd en als je valt op de skatebaan zal je er grote schaafwonden aan over houden. Dit weerhoudt veel mensen ervan om te gaan skaten. In het speciaal de kinderen die skaten. Dat terwijl we juist graag zien dat mensen op jonge leeftijd in aanraking komen met sport. Hierdoor sporten mensen eerder ook op latere leeftijd en blijven we met zijn alle langer gezond. De culturele broedplaats die het skatepark ooit was, is niet meer. STIP vindt dat het tijd is om het skatepark goed aan te pakken zodat er weer jarenlang met veel plezier geskatet kan worden. Verder wordt multifunctioneel gebruik van de beperkte openbare ruimte steeds belangrijker, en willen we daarom ook de combinatie van sporten zoals urban sports en fitnessapparaten in de openbare ruimte gaan onderzoeken.

Heb jij een vraag over skaten in Delft of wil jij meedenken over sport? Neem contact op met [Kim Bosch].