Studenten-verenigingen mogen weer open!

Toen de Horeca te horen kreeg dat ze op 1 juni weer open mochten, was de grote vraag bij studentenverenigingen of ook zij weer van start konden. Toen er de week voor 1 juni nóg geen duidelijk was, besloot Marcel de (verenigings)koppen bij elkaar te steken. Hieronder lees je hoe wij ons ingezet hebben om verenigingen te heropenen.

larsenmarcel

Lars Rhijnsburger (links, VeRa) en Marcel Harinck (rechts, STIP)

In de week van 25 mei, de week voor de horeca weer openging, is er veel contact geweest tussen de VerenigingsRaad (VeRa) en STIP. De studentenverenigingen hadden de gemeente benaderd met de vraag of ze hun deuren op 1 juni ook mochten openen, maar kregen in de eerste instantie van de gemeente te horen dat dat niet mogelijk was. STIP vond dit vreemd, sinds er op dat moment nog geen formeel besluit lag vanuit de Veiligheidsregio Haaglanden, die de regels in coronatijd voor Delft en de regio formuleert. We hebben direct nagevraagd hoe dit zat.

Commissievergadering

Eens in de twee weken bespreekt de gemeenteraad de huidige stand van zaken rondom corona. Op donderdag 28 mei heeft STIP bij deze bespreking gepleit om studentenverenigingen te heropenen, mits ze zich houden aan dezelfde regels die voor de Horeca gelden. Deze heropening is van belang, omdat sociaal contact essentieel is voor het welzijn van mensen en een deel van de leden al maanden alleen thuis zit.

Op ons pleidooi reageerde de burgemeester positief. Ook zij wil dat Delftse jongeren elkaar weer (op een verantwoorde wijze) kunnen ontmoeten, maar ze is afhankelijk van de noodverordening die werd opgesteld door de Veiligheidsregio. Als daarin te strakke kaders voor paracommerciële instellingen zouden staan, zouden studentenverenigingen gesloten moeten blijven.

Noodverordening, kaders en heropening

Op vrijdag 29 mei verscheen de nieuwe noodverordening. Marcel: “Na het doorspitten van de noodverordening, constateerde ik dat er beleidsruimte voor de gemeente was om de heropening van studentenverenigingen toe te staan. Dit heb ik voorgelegd aan de burgemeester en verantwoordelijke ambtenaren, en zij deelden deze conclusie”.

De gemeente heeft vervolgens begin juni kaders opgesteld voor de heropening van studentenverenigingen en heeft aan de VeRa gevraagd om een protocol op te stellen voor alle aangesloten verenigingen. De VeRa is hier de afgelopen dagen dan ook druk mee geweest met enkele tips van onze kant, en vandaag (9 juni) is de knoop doorgehakt: De Sociëteiten en eettafels mogen per direct open! 🎉🎉🎉

Studentensportvereningen en Openbare Eettafels

Helaas mogen studentensportverenigingen hun deuren nog niet openen voor een borrel. Dit mag waarschijnlijk wél wanneer sportkantines ook mogen openen (naar verwachting op 1 juli). Ook de openbare eettafels mogen nog niet open voor externe Delftenaren, alhoewel STIP het belangrijk vindt dat ook deze mensen weer in gezelschap kunnen eten. Voor beide punten zal STIP zich de komende tijd inzetten.

Wil je meer weten over dit hele proces? Vraag het aan Marcel Harinck!