STIP pleit voor een inclusief Sinterklaasfeest!

Afgelopen donderdag werd de intocht van Sinterklaas in de raad besproken. STIP pleitte hier dat deze intocht zo snel mogelijk helemaal uit roetveegpieten moet bestaan zodat het een inclusief feest is. Het sinterklaasfeest in de huidige vorm met zwarte piet is niet een feest voor iedereen. Het veroorzaakt helaas pijn bij een grote groep mensen.

6D7C67FD-B82E-48CA-A3EE-53285F51CCFA 1 201 a

Voorstel stichting Sinterklaas

De burgemeester is de afgelopen jaren in gesprek geweest met stichting Sinterklaas. Zij kwamen met een voorstel om zwarte piet geleidelijk af te bouwen zodat Delft in 2022 een intocht heeft met alleen nog maar roetveegpieten.

Samen met Stichting Sinterklaas naar roetveegpieten

Wij vinden dat Zwarte Piet niet meer thuishoort in het Delftse sinterklaasfeest. Wij zouden daarom het liefst zien dat wij nu volledig over gaan op een intocht met alleen roetveegpieten zodat de intocht een feest is voor iedereen. Echter hebben wij moeite met het als raad eenzijdig opleggen van  een intocht met enkel roetveegpieten, vanwege het risico tot scherpere tegenstellingen. Daarnaast hebben wij veel  waardering voor de organisatie die het sinterklaasfeest  elk jaar met vele vrijwilligers organiseert  en de motivatie laat zien te veranderen om zo de intocht voor iedereen een feest te laten zien. Daarom hebben we samen met GroenLinks en D66 besloten om de motie in te trekken. Echter zien we wel graag een inclusief sinterklaasfeest tegemoet.

Wil jij hier over doorpraten, neem dan contact op met Kim Bosch!