Delft zegt nee tegen Chinese Hikvision-camera’s

Naar aanleiding van vragen van STIP zegt Delft in de laatste raad voor het reces definitief nee tegen Chinese Hikvision-camera’s. De 4 camera’s die de gemeente op dit moment gebruikt moeten uiterlijk begin 2023 worden verwijderd. Lees hier waarom.

Hikvision

Op dit moment zet de gemeente op 4 plekken in de stad camera’s van Hikvision in. Deze fabrikant is internationaal in opspraak omdat het bedrijf betrokken is bij grootschalige mensenrechtenschendingen in Tibet en Xinjang. Daarnaast zijn Chinese bedrijven verplicht ‘achterdeurtjes’ te installeren om beveiligingsmechanismen te omzeilen als de Chinese overheid daarom vraagt. De AIVD kan spionage en sabotage moeilijk uitsluiten bij het gebruik van dit merk camera’s.

Reden genoeg voor de Delftse gemeenteraad om met een motie te vragen de vier Hikvision-camera’s uiterlijk in het eerste kwartaal van 2023 weg te halen of vervangen. Ook vragen de partijen de gemeente Delft voortaan bij aanschaf van surveillance-apparatuur op te letten dat er geen kans is op spionage of andere vormen van ongewenste datadeling. Ook dringen de indieners er met de motie op aan dat Delft voortaan geen camera’s of andere apparaten koopt van fabrikanten die mensenrechten schenden.

Sensoren in de openbare ruimte

Dan een ander punt waar in onze schriftelijke vragen op wordt ingegaan: verkeerd particulier camera gebruik. Op dit moment hangen er letterlijk duizenden slecht beveiligde camera’s in Nederland. Die kunnen gemakkelijk door criminelen worden gebruikt om mee te kijken. Wanneer deze camera’s op de openbare ruimte zijn gericht, kan gevoelige data van iedereen worden verzameld en misbruikt. Denk bijvoorbeeld aan gevoelige filmpjes die zonder na te denken op social media worden gezet. Filmpjes die vervolgens iemands leven compleet op hun kop kunnen zetten. Dit zal met verdere digitalisering van de samenleving toenemen. Verschillende gemeenten werken daarom aan een meld- of vergunningsplicht voor (gevoelige) sensoren. STIP zal deze ontwikkelingen op de voet blijven volgen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Via deze link kan je de bespreking terugkijken. Je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen met Rick van den Brink!