Nieuwe Sint Sebastiaansbrug

STIP krijgt veel vragen over de nieuwe Sebastiaansbrug, van “wanneer is het af? tot “hoe gaat het eruit zien?” Hieronder proberen we je alles te vertellen. Wil je meer weten? Bel ons gerust!

Nieuwe Sint Sebastiaansbrug

Hoe gaat het eruit zien?

Alleen de eerste impressies zijn nog bekend, die zijn vanavond alvast aan ons gepresenteerd. De nieuwe brug wordt veel slanker en krijgt een moderne feel. Hij gaat op een andere manier open: in plaats van te kantelen, gaat hij recht omhoog. Hij wordt ook een meter hoger, waardoor hij 75% minder vaak open hoeft. Dat betekent minder wachten, zowel voor de boten, als voor het verkeer over de brug.

En de tram?

Zodra er een nieuwe brug ligt, kan daar tramlijn 19 over gaan rijden. Deze tram krijgt onder andere haltes in het Mekelpark en zal doorrijden tot achter in de campus.

En de fietsers?

Met deze brug zal eindelijk het gekke fietspad langs de brug worden verbeterd. Rijd je in de nieuwe situatie vanaf de TU naar de Hambrug, komt daar aan de linkerkant een officieel tweerichtingsfietspad. De nu krappe route langs de begraafplaats wordt daarmee een snelle en officiële fietsverbinding.

En wanneer is het af?

In de zomer van 2014 starten de werkzaamheden. De nieuwe brug is in het najaar van 2015 af, waardoor de tram meedraait in de dienstregeling van 2016.

En hoe gaat dat dan, zonder brug?

Het verkeer dat normaal over de brug reed, zal in die tijd dus moeten omrijden. Auto’s kunnen een andere afslag van de snelweg nemen, of bijvoorbeeld langs de noordzijde van de stad het centrum in rijden (langs de ORW, over de van Miereveltlaan). Voor een overzicht van die routes, zie hier. Fietsers kunnen uiteraard nog steeds over de Hambrug en de Oostpoortbrug rijden.

Meer impressies van het ontwerp vind je overigens hier.