• De Delftse student moet in Delft kunnen wonen. De stad kent een enorm tekort aan studentenhuisvesting en dat probleem wordt door een meerderheid van de gemeenteraadspartijen erkend en met beide handen aangepakt: we gaan onder andere bouwen in Delft Zuidoost.

    In de raadsvergadering van 24 februari 2011 is het milieueffectrapport voor Delft Zuidoost en het daarbij behorende voorkeursalternatief aanvaard. Daarmee worden niet alleen 3000 studentenwoningen mogelijk gemaakt, ook kan worden voldaan aan een belangrijke randvoorwaarde voor de ontwikkeling van TIC Delft en de Delftse kenniseconomie – huisvesting voor kenniswerkers en expats.

  • Popmuziek in Delft, het is een onderwerp dat de gemoederen bezighoudt. Daarom organiseren GroenLinks en STIP een politiek café over het popklimaat in Delft op maandagavond 28 februari om 20.30 in de Koornbeurs. Iedereen is welkom daar van gedachten te wisselen met Luuk Braun, René Steijger (Westerpop) , Nina Voets (Ciccionina), Jurgen de Waart (platenzaak Velvet) en Boris Duif (De Koornbeurs). Luuk Braun is door de wethouder Cultuur, Milène Junius, gevraagd om in kaart te brengen hoe het popbeleid in Delft eruit kan zien. Maar wat vinden de Delftenaren er nu zelf van? Wie zou er subsidie moeten krijgen en wie zou er moeten beslissen over de verdeling van het geld? Daarover kan iedereen in discussie met de vertegenwoordigers uit de popwereld. Het politiek café is op maandagavond 28 februari om 20.30 uur in De Koornbeurs, Voldersgracht 1 in Delft. De toegang is gratis.

  • Voer een meer gedurfd beleid om innovatie in het stadsbeeld zichtbaar te maken, stelt de Delftse Rekenkamer in haar door bureau Nyfer uitgevoerde onderzoek naar de Delftse kenniseconomie met als titel Delft als centrum van kennis en innovatie. ‘Kijk hoe je als gemeente bij kan dragen aan de inventiviteit’, zegt Nico van Buren, directeur van de Kennisalliantie Zuid-Holland. ‘Als een stad niet alleen geschiedenis wil uitademen maar ook kennis en innovatie moet je nadenken over hoe je de kennis die aanwezig is in de buitenwereld kan toepassen in de stad’.

    Hoe? Door een persoon die weet hoe Delft werkt, midden in het gemeentelijk stelsel staat en de proeftuingedachte kracht bijzet. Een persoon die de vergunningdrempel glad weet te strijken en ervoor zorgt dat slimme straatverlichting niet in Tilburg wordt getest, maar in Delft: maak kennis met de proeftuinman.

  • Vandaag staat er een grote Amerikaanse schoolbus met onder andere de wethouder Jeugd erin voor het Grotius College aan de Van Bleyswijckstraat. Het JIP organiseert de Week van de Liefde en geeft onder andere seksuele voorlichting aan Delftse scholieren. Ook verzorgt theatergroep A la Carte de voorstelling hoezo ‘lover’boys op de locatie Grotius College aan de Juniusstraat.

    Tijdens de Week van de Liefde kun je tussen 14.00 en 17.00 uur binnenlopen bij het JIP aan de van Bleyswijckstraat 91 voor lekkere liefdescocktails. Kijk voor meer informatie op de website van de Week van de Liefde.

    Delftse jongeren tussen de 12 en 25 jaar moeten op een laagdrempelige manier in Delft terecht kunnen voor een SOA-test, voor de pil, een zwangerschapstest of een morning-afterpil. Nu alleen nog die partner!

  • De KinderAcademie geeft ‘les’ op zondag aan Delftse jongeren. Hierbij wordt een kijkje genomen bij telkens verschillende beroepen. Het doel van deze middagen is het vergroten van het toekomstperspectief en zelfvertrouwen van de deelnemers. Daarnaast geven deze activiteiten de motivatie om een goede schoolopleiding te volgen en af te ronden. Ditmaal werd het stadhuis van Delft bezocht. STIP gaf een informatieve presentatie over de werking van de Delftse politiek. Daarna kregen de jongeren een uitgebreide rondleiding door het stadhuis. Tot slot werd een raadsvergadering nagespeeld, met Milène Junius als wethouder en Lucas Vokurka als voorzitter.

  • Een Markt aan mensen, muziek en Serious Request centraal in Delft – STIP is laaiend enthousiast en staat klaar om alle zeilen bij te zetten om het Glazen Huis in de wacht te slepen voor Delft. In de aankomende commissievergadering Samenleving en Volkshuisvesting zal initiatiefnemer Ron Witsenboer (GroenLinks) inventariseren hoe de partijen tegenover de betreffende ambitie staan. In informele setting, een zaterdagochtend partijenoverleg in café het Koningshuys, heeft commissielid voor STIP Annemieke Pannekoek aangegeven positief te zijn. Onderstaand persbericht is naar aanleiding van deze meeting door een flink aantal fracties opgepakt. STIP hoopt op een stevig signaal vanuit de commissie van vanavond – een gezamenlijk groen licht vanuit gemeenteraad en college van B&W en Delft kan bergen gaan verzetten.

  • “Fietsen is absoluut het favoriete onderwerp in mijn portefeuille” aldus de wethouder Verkeer & Vervoer Milène Junius. Dat mag ook wel als kleine, compacte stad met 15.000 studenten. STIP wil Delftenaren stimuleren gebruik te maken van de fiets. Aandacht vanuit de gemeente voor goede fietsroutes en fietspaden van hoge kwaliteit zijn hiervoor van belang en daarom zet STIP het thema fietsen aan het begin van dit jaar hoog op de agenda.

  • Terwijl de Delftse politici kunnen gaan staan wachten op die burger in de Delftse Burgerzaal, stroomt het Stadstheater in Zoetermeer op 3 januari bomvol met Zoetermeerders.

    Een stad als Delft die barst van talent en cultureel initiatief zou naar succesvol voorbeeld van Zoetermeer mogen inventariseren welke stappen moeten worden gezet om de Delftse burger te kunnen begroeten in een nieuw Delfts jaar. Dus, Delft: waar gaat het gebeuren en wie helpen een handje mee? Van wat de fractie heeft begrepen is er flink muzikaal talent onder de collega-raadsleden. STIP gaat alvast op zangles.

  • Sneeuw en glühwein

    Politiek 2010 is met de raadsvergadering van 16 december afgesloten. College en Raad komen op adem.

    STIP duikt de sneeuw in, geniet van glühwein, gaat schaatsen, studeert wat en schat de dagen waarin alles nét iets mooier en beter lijkt op waarde.

    De fractie blijft uiteraard bereikbaar voor vragen en opmerkingen.

    STIP wenst je bijzonder fijne kerstdagen en een geniaal uiteinde!

  • Na maanden van voorbereiden was het dan zover: Scholieren In De Delftse Raad 2010. Leerlingen van het Stanislas college en het Christelijk Lyceum Delft streden om de SIDDER-bokaal. Tijdens de eerste vergadering ging het er vurig aan toe – het te bespreken fictieve onderwerp was het op termijn sluiten van alle Delftse coffeeshops. Het debat onder de scholieren leidde ertoe dat het college het voorstel moest intrekken. In de tweede vergadering behandelde de raad het onderwerp over het stopzetten van het Spoorzone project vanwege het instorten van enkele panden. Met een amendement van GroenLinks en D66 om het project slechts tijdelijk stil te leggen, werd het voorstel van STIP-wethouder Mariëlle van Kooten aangenomen.

    De driekoppige jury bestaande uit Fleur Norbruis, Kim Huijpen en Marc Koster van Groos beraadde zich vervolgens wie de beste debater van de twee vergaderingen was. Na een intensief beraad kwam de naam van Stanislas leerlinge Iris Boot naar voren. Burgemeester Bas Verkerk overhandigde vervolgens de SIDDER-bokaal en de cheque van 250 euro voor een goed doel. Iris vertegenwoordigde de GroenLinks fractie en blonk uit in een goede presentatie met een gedegen inhoud en argumentatie. Zoals juryvoorzitter Marc Koster van Groos zei: “Wij moeten ons zelf wat zorgen moeten gaan maken om onze politieke zetel op het moment dat een aantal van jullie op de politieke markt in Delft zullen verschijnen.” Het komend jaar mag het Stanislas college dus pronken met de SIDDER-bokaal.

  • STIP heeft samen met de PvdA het initiatief genomen om een Delftse held aan te stellen. Door middel van de motie stadsbouwmeester is het college in 2009 opdracht gegeven om een expert aan het werk te zetten die verstand van architectuur zou moeten hebben en de spin in het web zou moeten komen te zijn van woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, de welstandscommissie en architectenbureaus.

    Pieter Guldemond, STIP-wethouder en portefeuillehouder ruimtelijke ordening, heeft afgelopen donderdag de eerste stadsbouwmeester van Delft bekendgemaakt: Wytze Patijn. Patijn was in de periode 1995-2000 actief als Rijksbouwmeester, waarbij hij zorgde voor een consistent kwaliteitsbeleid voor architectuur. Sinds 2006 is hij decaan van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft. Vanaf 1 januari 2011 begint hij als Stadsbouwmeester voor Delft.

  • In de raadsvergadering van 25 november heeft STIP de motie gedoogbeschikking voor het nuttigen van alcohol in de binnenstad ingediend. Hierin wordt het college verzocht om indien mogelijk een gedoogbeschikking op te stellen en af te geven om het nuttigen van alcohol in de binnenstad te gedogen wanneer er geen sprake is van gedragingen die de openbare orde verstoren, het woon- en leefklimaat nadelig beïnvloeden of anderszins overlast veroorzaken.

  • Aanleiding herziening Delfts popbeleid

    De gemeente subsidieert de Stichting Programmering Speakers. Speakers vormt een ‘eigen plekje’ voor Delftse jongeren met een aantrekkelijk, uitgebreid en veelzijdig popaanbod. Vorig jaar kampte het Delftse poppodium met acute financiële problemen. De gemeenteraad is vervolgens akkoord gegaan met een éénmalige noodsubsidie van 70.000 euro, waarmee faillissement voorkomen werd en Speakers voor nog in ieder geval één jaar haar deuren open kon houden. Wél werd de opmerking gemaakt dat er goed gekeken moest worden naar de inrichting van Delfts popbeleid. Ook kwam Speakers onder financieel toezicht in de vorm van ‘dijkbewaking’ te staan.

  • DOK anno 2010

    Met een tweetal moties deed een meerderheid van de gemeenteraad in 2009 de belofte om Delftse bibliotheek DOK structureel te voorzien van de benodigde financiële middelen om het onderliggende bedrijfsplan uit te kunnen voeren. DOK houdt momenteel terecht het handje op en Delft mag afrekenen. Voor STIP geldt “beloofd is beloofd”.

    Onder de commissieleden Samenleving en Volkshuisvesting heerste gisteren met name onbegrip. Hoe zijn er structureel gaten gevallen in de begroting van de Delftse bibliotheek? STIP concludeerde dat er geen degelijk toezicht is geweest en zei zich stom genoeg verplicht te voelen om toch nog maar even te zeggen dat een goede interne controle belangrijk is.

  • Fietser in zicht

    Het is winter en het wordt vroeg donker. Stichting StudentInzicht houdt de komende dagen een fietsverlichtingsactie in samenwerking met de gemeente Delft en de politie Haaglanden. Op het kruispunt van de Mekelweg en de Christiaan Huygensweg en bij station Delft verkopen zij tussen 17.00 en 19.00 uur losse lampjes aan passerende fietsers.

    Fietsen zonder licht is gevaarlijk, want je valt minder op voor overige weggebruikers. De boete van 35 euro voor het rijden zonder brandend voor- en/of achterlicht lost geen probleem op. STIP heeft daarom in 2007 samen met StuD het initiatief opgepakt om  bij beboeting voor fietsen zonder licht losse fietslampjes te verstrekken. Op die manier kan de fietser vervolgens op een veilige manier met goede verlichting zijn of haar weg vervolgen.

    In 2008 heeft stichting StudentInzicht het initiatief doorgezet. Jaarlijks wordt het belang van goede fietsverlichting onder de aandacht gebracht. Kijk op www.studentinzicht.nl voor meer informatie over de stichting en kijk hier voor meer informatie over alle regels rondom verlichting.

  • Naast het vaststellen van de begroting heeft de Delftse raad op donderdag 4 november afscheid genomen van STIP-raadslid Bart Bikkers. Bart heeft zich een ruime 3 jaar ingezet voor STIP en voor Delft.

    Bart was een netwerker. Onder andere studie- en studentenverenigingen kenden hem als gezelligheidsdier en als aanspreekpunt voor problemen met de gemeente. Bart heeft de ontwikkelingen omtrent de Drank- en Horecawet aandachtig gevolgd en de achterban hierover nauwgezet geïnformeerd. Naast zijn niet aflatende kritische blik op de implementatie van cameratoezicht heeft Bart onlangs schriftelijke vragen gesteld over het uitgeven van stempassen - in het Nederlands én in het Engels.

    Per direct zal Bart de master Bestuurskunde verder oppakken. Burgemeester Bas Verkerk gaf te kennen er alle vertrouwen in te hebben dat Bart de door hem begeerde functie binnen het openbaar bestuur uiteindelijk zal weten te bemachtigen: “we hebben je leren kennen als een gedegen, alert en scherp raadslid” en “ik weet heel zeker dat we met jouw ervaring nog waardevolle dingen kunnen verwachten in de stedelijke gemeenschappen in Nederland en misschien ook wel op andere plaatsen in de wereld.”

  • Als gevolg van de aanleg van de Spoortunnel gaat de Abtswoudsetunnel per 1 december 2010 voor 21 maanden dicht. Hiermee valt een belangrijke fietsroute van Delft-West naar de TU-wijk weg. Er zijn alternatieve fietsroutes ingesteld via de Prinses Irenetunnel en via de Kruithuisweg (zie plaatje).

    Er wordt momenteel nog gekeken naar een alternatief – een tijdelijke fietsbrug over het spoor - maar dit zal naar alle waarschijnlijkheid niet à la minute gerealiseerd kunnen worden. Kosten voor een dergelijke brug zijn hoog en samenwerking met verschillende partners is noodzakelijk.

    Momenteel moeten fietsers via de Prinses Irenetunnel over de autorijbaan. Half november is de situatie weer net als de oude en kunnen de fietsers weer over het fietspad door de Prinses Irenetunnel.

    Fietsers uit Tanthof, Buitenhof en Voorhof-Zuid kunnen uiteraard ook via de Kruithuisweg en de Rotterdamseweg of het Mekelpark hun bestemming in de TU-wijk bereiken. Er wordt bekeken of de verbinding tussen de Rotterdamseweg en de Kruishuisweg aangepast kan worden. Nu is dat nog een fietsonvriendelijke trapverbinding.

    Als alles volgens planning verloopt, wordt de fietsroute via de Abtswoudsetunnel op 1 september 2012 (voor aanvang van het nieuwe collegejaar) weer heropend.

  • Vanavond is de begroting 2011-2014 vastgesteld. STIP heeft volmondig ‘ja’ en dus niet ‘nee’ of ‘een beetje’ gezegd op het stimuleren van de kenniseconomie, ziet kansen onder de noemer duurzaamheid en voelt de noodzaak om te investeren in de toekomst, in de Delftse jongere.

    Een korte toelichting op een aantal moties en vragen vanuit STIP;

    STIP diende de motie crisisopvang jongeren in: wanneer uit het eerder toegezegde college-onderzoek blijkt dat er inderdaad een gebrek aan acuut en tijdelijk onderdak is voor Delftse jongeren, komt de portefeuillehouder Jeugd en Onderwijs met een voorstel voor een crisisopvang. De motie werd mee ingediend door onze coalitiepartners en door alle partijen gesteund, behalve door de VVD. Daarmee is zij aangenomen. Eerder berichtte STIP al over het gebrek aan een crisisopvang voor Delftse jongeren.

    Een meerderheid van de raad spreekt daarmee uit dat iedere Delftenaar een dak boven zijn of haar hoofd moet hebben en jongeren een kwetsbare groep vormen die specifieke aandacht verdient.

    In het kader van het stimuleren van sporten is STIP tevreden met de combinatiefunctionaris die belangstelling van school voor sport en van vereniging voor leerling tot concrete samenwerking om gaat weten te zetten. Wethouder De Prez heeft aangegeven op dat gebied open te staan voor de inbreng van de Delftse roeiverenigingen.

    Verdere opmerkingen van wethouder Junius naar aanleiding van vragen van STIP omvatten het open en toegankelijk maken van cultuur. Volgens STIP is een voorbeeld van hoe je cultuur zichtbaar maakt het gebruik van leegstaande brugwachtershuisjes voor cultureel initiatief op kleine schaal. De wethouder heeft aangegeven contact te zoeken met de provincie.

  • In de eerste termijn over de Delftse programmabegroting 2011 - 2014 presenteerde Mariëlle van Kooten namens STIP de punten waarop de partij de komende jaren werk en hersenen in wil zetten en denkt het meest effectief te kunnen bijdragen aan de stad Delft. STIP zegt ‘ja’ op kennis, duurzaamheid en op de Delftse jongere en investeert daarmee in de toekomst.

    Lees hier de volledige tekst van de Algemene Beschouwingen van STIP.

  • STIP believes in the importance of enabling all residents of Delft to cast their vote. In previous local elections, ballots were sent in Dutch without any form of information for non-Dutch residents of Delft. It is quite challenging for our expats and foreign students - who reside in Delft temporarily - to vote, as they do not understand the meaning of the ballot they receive.

    STIP and our local government have a clear point of view on the manner. The local governing parties, including STIP, aspire governmental communication ‘in two languages: Dutch and English.’ STIP is satisfied with the local Board (Mayor and Aldermen) stating that information regarding the next local elections in 2014 will also be provided in English.

    The question remains whether the proposed ‘usual communication channels’ such as the local paper will be sufficient to communicate with the non-Dutch residents of Delft – STIP can imagine that a Dutch newspaper is read by few foreigners.

    In our opinion, one must think of other channels of communication to reach out to our expats, like cooperation with companies that employ them. A possible solution could be that the city of Delft provides information through those company's (digital) news updates.

    Consider this bilingual article as STIP taking accurate first measures.

  • Studentenhuisvester DUWO neemt zeventig woningen in de Binnenstad over van woningbouwcorporatie Woonbron. Op het moment dat bewoners van de panden verhuizen, komt de betreffende ruimte vrij voor studenten. Met de verkoopopbrengsten weet Woonbron op haar beurt te investeren in kwetsbare buurten in Delft.

    STIP pleit voor meer studentenhuisvesting in de Binnenstad. Zo heeft STIP benadrukt ook met de huidige bezuinigingen te willen blijven investeren in de regeling ‘Wonen boven Winkels’ waarbij vrije ruimtes boven winkels in de Binnenstad toegankelijk worden gemaakt om gebruikt kunnen worden als studentenwoning. Dit bijzonder succesvolle project houdt de binnenstad levendig en maakt sociale controle mogelijk, ook na sluitingstijd van de winkels.

    Onder STIP-wethouder Pieter Guldemond wordt verder gemeentebreed gekeken waar – al dan niet tijdelijke – studentenhuisvesting kan worden gerealiseerd om het enorme tekort aan woningen voor studenten terug te dringen. Dit is het ambitieuze antwoord van het college naar aanleiding van eerdere schriftelijke vragen van STIP en coalitiepartner CDA.

  • Jaarlijks organiseert STIP in samenwerking met de gemeente Delft het project Scholieren In De Delftse Raad (SIDDER). Dit houdt in dat Delftse middelbare scholieren een raadsvergadering naspelen en hierbij in twee vergaderingen met elkaar in debat gaan over fictieve raadsvoorstellen. Gisteren vond de aftrap plaats op het Stanislas college.

    STIP gaf samen met Aad Meuleman van Stadsbelangen een presentatie over het bestuur in Delft, hoe een raadsvergadering in zijn werk gaat en wat moties en amendementen zijn. De scholieren oogden erg enthousiast: op 10 december maken zij uit wat de beste school van Delft wordt, het Stanislas college of het Christelijk Lyceum Delft. Beide scholen gaan in de eerste vergadering praten over het sluiten van alle Delftse coffeeshops en in de tweede vergadering over het stopzetten van het Spoorzone project vanwege het instorten van enkele panden.

    De komende weken gaan de leerlingen zich voorbereiden op het SIDDER-debat in de Raadszaal, onder leiding van burgemeester Bas Verkerk. Hiervoor gaan zij langs bij echte raadsvergaderingen als Gasten van de Raad en gaan ze echte raadsleden interviewen over de voorstellen die tijdens de SIDDER-vergadering behandeld gaan worden.

  • Het is zover: de jaarlijkse aanvragen voor de verschillende gemeentelijke regelingen voor lastenverlichtingen kunnen weer ingediend worden. Voor studenten zijn er twee regelingen interessant: de regeling lastenverlichting sportverenigingen en de Tegemoetkoming Woonlasten Kamerbewoners (TWK).

    Met de regeling lastenverlichting sportverenigingen kunnen sportverenigingen een gemeentelijke subsidie van zo'n €10 per lid krijgen. Dankzij STIP kunnen ook bewoners van onzelfstandige kamers een aanvraag doen voor de tegemoetkoming woonlasten kamerbewoners. De TWK kan tot 1 januari 2011 aangevraagd worden. Om gebruik te maken van de regeling lastenverlichting sportverenigingen moet je vóór 31 maart 2011 een aanvraag hebben gedaan.

    STIP vindt het belangrijk dat deze regelingen onder alle inwoners van Delft bekend zijn, en heeft daarom de regelingen uitgelegd op deze website.