Delft heeft een prachtige historische Binnenstad. Het stadsbeeld wordt gekenmerkt door hoge oriëntatiepunten als de Nieuwe Kerk en de Oude Jan. Toch is Delft niet alleen een geschiedenisstad, ook een kennisstad. Een stad vol technische bedrijvigheid, waar clusters van moderne hoogbouw goed bij zouden passen. We spreken dan van hoogbouw zoals in Rotterdam: modern, opvallend en van hoge kwaliteit. Uiteraard niet in onze prachtige Binnenstad, maar op ontwikkellocaties aan de randen van de stad biedt hoogbouw veel kansen.
Na de OWee doen zo’n 300 aspirant-leden van het DSC twee dagen lang hun best om de stad helemaal schoon te maken. Ieder jaar doen de aankomend studenten twee dagen vrijwilligerswerk en dit jaar is er voor gekozen dat in de stad Delft te doen. Zowel het DSC als de gemeente Delft hebben zich ingezet om een goede relatie op te bouwen. De schoonmaakactie is hier een direct resultaat van.
Vandaag laat het College van B en W weten de grootschalige handhavingsacties in het stationsgebied stop te zetten. STIP is blij met deze ontwikkeling, en ziet graag dat de politiecapaciteit elders beter wordt benut. We zijn de portefeuillehouder dankbaar voor dit adequate optreden, waarmee hij aangeeft rekening te houden met de wensen van de Raad. Op 10 november 2011 diende onze fractie namelijk samen met de SP, GroenLinks en D66 een motie in om de grootschalige acties te staken, waarop de portefeuillehouder aangaf met een brief te komen waarin zou worden ingegaan op de effectiviteit van handhavingsacties. De motie is daarop ingetrokken.
De OntvangstWeek 2012 is in volle gang! Vandaag stond de Markt bezaaid met geïnteresseerde nieuwe studenten en uiteraard bevlogen ervaren studenten. Flyers, gadgets en fantastische verhalen vlogen een ieder om de oren. Deze week komen de nieuwe Delftenaren alles te weten over de TU Delft, het studentenleven en de stad.
Ook STIP verwelkomt de nieuwe lichting. Door deze Politici in Het Geel is er van alles verteld over plannen op het gebied van duurzaamheid, de toekomst van de Kenniseconomie en het bouwen van studentenkamers. In de schaduw van het stadhuis werd er verteld over de plannen voor de stad.
Benno, Malm en Billy zijn bekende namen in de studentenwereld. Het klinken wellicht als internationale huisgenoten, maar de student weet beter. Het zijn rekken, bedden en kasten van de IKEA die op grote schaal aanwezig zijn in de studentenkamers. De IKEA gaat nu binnenkort zelfs de kamers bouwen. Samen met de Duwo is de IKEA van plan de kamernood enigszins te verlichten. Voor deze woningen wordt er nu eerst gekeken naar de steden met de grootste kamernood: Delft en Amsterdam. STIP juicht deze plannen toe en ziet graag dat er op korte termijn een goede locatie in Delft gevonden wordt om de bouw te starten.
De Delftse inwoner vindt dat studenten en de TU Delft belangrijke toegevoegde waarde hebben voor de stad Delft. Dit komt naar voren uit een onderzoek van het Delfts Overleg, waar ook STIP in plaatsneemt. Het onderzoek gaat over de relatie tussen de Delftse student en de andere inwoners van de stad Delft. 94% van de ondervraagde niet-studenten is van mening dat studenten bijdragen aan de kwaliteit van de stad Delft. Daarnaast gaven zowel studenten als niet-studenten aan goed contact met elkaar te hebben.
De evaluatie van het SUS-team, een team van particuliere beveiligers die tijdens de uitgaansuren komt sussen bij ongeregeldheden is duidelijk: De ervaringen van het SUS-team zijn positief en door de preventieve werking worden potentiële overlastgevers afgeschrikt. STIP pleit er daarom voor om door te gaan met deze oplossing voor het verhogen van de veiligheid op straat bij het uitgaan.
STIP vindt het belangrijk dat ondanks de extra bezuinigingen van 10 miljoen Delft een fijne stad blijft om in te wonen. Kunst en cultuur dragen daar aan bij, zij zorgen ervoor dat de stad spannend blijft, dat er altijd iets te beleven is en ze dragen bij aan het imago en de identiteit van Delft. Daarom heeft STIP de motie “Delft bruist” ingediend waarin het college een tweetal zaken verzocht wordt. Enerzijds om cofinanciering te zoeken voor popbeleid om te compenseren voor bezuinigingen. Anderzijds een deel van de geplande investering in de Delftse binnenstad te gebruiken voor evenementen en andere vormen van kunst en cultuur. De wethouder heeft aangegeven dat ze de motie kan overnemen. STIP heeft er op deze manier voor gezorgd dat er ondanks nieuwe bezuinigingen geld beschikbaar blijft voor evenementen, pop en cultuur in de Delftse binnenstad.
Na twee succesvolle bijeenkomsten over de kansen voor gebiedsontwikkeling in de Spoorzone vindt dinsdag 24 april de slotbijeenkomst plaats. Delftenaren presenteren hun creatieve ideeën, fantastische voorstellen en mooie dromen vanaf 20.00 uur in bibliotheek DOK op het Vesteplein. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.
De eerste concrete plannen voor de tijdelijke invulling van de Spoorzone zijn vastgesteld door het college van B&W. Op het voormalig terrein van Delft Instruments zullen 500 studentenwoningen voor een periode van 25 jaar worden neergezet. Met dit besluit is een volgende stap gezet in het halen van de collegedoelstelling om 2200 studentenwoningen te realiseren in de periode 2010-2014.
STIP is trots op het culturele netwerk van onze mooie stad Delft. De kleurrijke initiatieven van het netwerk geven de stad karakter en maken het leven aangenaam. Daarom denken wij graag mee hoe wij deze groep mensen kunnen voorzien van wat extra financiële slagkracht. Zou crowdfunding een goede uitkomst kunnen bieden?
Wanneer men aan een Delftenaar vraagt wat er gebeurt op de TU Delft, de hogescholen en de andere kennisinstellingen zoals Deltares, dan zal deze waarschijnlijk antwoorden: “Daar zijn ze bezig met ingewikkelde techniek en worden knappe koppen opgeleid tot ingenieurs.” Maar wat wordt er dan gedaan ‘met techniek’ en wat doen die ingenieurs in spé eigenlijk? Daar zal de gemiddelde Delftenaar waarschijnlijk minder snel een antwoord op hebben. En dat is jammer. Als alle Delftenaren zien wat gebeurt in Delft op het gebied van techniek en daar enthousiast over zijn, dan is dat goed voor het imago van Delft als kennisstad. Wanneer alle Delftenaren trots zijn op hún innovatieve kennisstad, dan heeft Delft bijna 100.000 ambassadeurs om te verkondigen waar Delft goed in is: techniek.
Ondernemersvereniging Binnenstad Delft heeft maandag 26 maart het initiatief genomen zelf iets aan de fietsoverlast te doen. Op het eerste gezicht klinkt dit als een sympathiek initiatief. Er is een probleem en de Ondernemersvereniging komt met een oplossing en steekt de handen uit de mouwen. Echter, op een manier die niet is toegestaan.
Na de eerste bijeenkomst over de kaders en mogelijkheden in het Spoorzone gebied vindt op dinsdag 20 maart de tweede bijeenkomst over de gebiedsontwikkeling Spoorzone plaats. Hierbij staan de volgende vragen centraal: welke kansen biedt het Spoorzonegebied voor de vastgoedmarkt? Wat heeft de vastgoedmarkt het Spoorzonegebied te bieden? Hans de Jonge, Carel de Reus en Wim Nieuwenburg houden vanaf 20.00 uur lezingen over dit onderwerp en gaan met elkaar en met de aanwezigen in discussie. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.
Het college van B&W is van plan startersleningen in Delft in te voeren. Een goede zaak volgens STIP. Vaak zijn starters op zoek gaan naar een huis, maar kunnen door financieringsproblemen geen huis kopen. Jammer, want hierdoor stromen ze slecht door op de Delftse woningmarkt en blijven ze bijvoorbeeld hangen in een huis van een lager huurklassement.
Momenteel vinden er op verschillende locaties in de stad werkzaamheden plaats. In het centrum wordt een spoortunnel gegraven en richting de TU-wijk vinden werkzaamheden voor de aanleg van tramlijn 19 plaats. Vooral de fietsroutes tussen het station en de TU-wijk lijden hieronder.
Een Delftse politieke partij heeft aangekondigd een meldpunt in te stellen voor overlast van studenten. Een op het eerste gezicht leuke parodie op alle andere meldpunten die de afgelopen dagen zijn opgericht. STIP overweegt zelf ook een aantal meldpunten in stellen voor ergerlijke zaken. We denken hierbij aan: 'Meldpunt mensen die hun hond op straat laten poepen', 'meldpunt mensen met een ochtendhumeur', 'meldpunt mensen die altijd te laat komen', 'meldpunt mensen die hun telefoon nooit opnemen', 'meldpunt zweetvoeten', 'meldpunt gebrek aan fietsenstallingen op het station', 'meldpunt mijn kroeg sluit te vroeg', 'meldpunt mijn stufie is al op', 'meldpunt zeurende ouders', 'meldpunt labradors', 'meldpunt hoofd', 'meldpunt mijn baas is vervelend', 'meldpunt te lange tentamens', 'meldpunt huilende baby's', 'meldpunt mijn huisgenoot heeft nog steeds het vuilnis niet buiten gezet' en 'meldpunt mensen met een gebrek aan humor'.
Voetbalvelden aan te ontwikkelen ruimte – de gemeenteraad wil met u in gesprek over het Delftse Spoorzonegebied via een open, informele brainstorm waarin de raad met iedereen die iets vindt en iedereen die graag wil meedenken van gedachten wisselt. Wij zijn op zoek naar algemene aanknopingspunten, concrete plannetjes en eigenlijk juist ook hoe u het Spoorzonegebied wilt hebben. Een zelfontworpen bankje met de vraag of die ergens in de openbare ruimte mag staan, aantrekkelijke aanlooproutes naar de historische binnenstad, een oproep om het gebied groen te maken tot een architectonisch hoogstandje van duurzame appartementen. Delft wil samen met u een verbindend stukje ruimte maken.
Studentenroeivereniging Laga heeft vergaande plannen om een nieuw gebouw neer te zetten op hun terrein. De afgelopen vijf jaar is de vereniging van 250 leden naar meer dan 600 leden gegroeid. Dit is goed nieuws voor Laga, dat hiermee de mogelijkheid heeft uit een grotere talentenpoel toproeiers te selecteren. Iets dat afgelopen jaren tot vele overwinningen heeft geleid. De keerzijde hiervan is wel dat het huidige gebouw daarmee te klein geworden is. Er is te weinig ruimte om alle boten op te slaan, de ergometers (roeimachines) staan in de botenloods en de kleedkamers bieden te weinig plek voor alle roeiers om zich om te kleden. Het is de ambitie van Laga weer op top niveau te presteren, daarom is het noodzakelijk om de faciliteiten te vernieuwen zodat ze voldoen aan de eisen van deze tijd.
De Kinderacademie laat Delftse leerlingen van groep 8 kennis maken met verschillende beroepen. Dit jaar is wederom een nieuwe lichting kinderen op bezoek gegaan bij de Delftse politiek. Op het stadhuis kregen zij een presentatie over wat de politiek doet, aansluitend maakten ze een tour door het stadhuis en tot slot hebben de kinderen een raadsvergadering nagespeeld over een probleem in hun directe omgeving.
Delft heeft grote plannen op het gebied van kennis in de Technologische Innovatie Campus (TIC). Dit is een virtuele en fysieke campus die bestaat uit de onderwijscampus (TU en hogescholen), bedrijventerreinen Schieoevers & Technopolis en het DSM terrein. Hieronder staan drie kennisprojecten die in de nabije toekomst een grote rol gaan spelen bij het waarmaken van onze stadsslogan, Delft: Creating History.
Het Jongeren Informatie Punt (JIP) gaat verhuizen naar DOK op het Vesteplein. De huidige locatie van het JIP is de Van Bleyswijckstraat, maar deze locatie past niet bij de functie van centraal aanspreekpunt die het JIP vervult. Jongeren die vragen hebben over seksualiteit, geld, onderwijs, onderdak en over alle andere zaken waar je als jongere mee te maken krijgt, kunnen terecht bij het JIP.
De Delftse binnenstad staat vol met prachtige historische panden. Dat heeft een keerzijde - dat deze panden er al honderden jaren staan maakt ze zeker duurzaam, maar energiezuinig zijn ze vaak niet. Bewoners van de binnenstad kunnen hier echter stappen in zetten. Een mogelijkheid is het isoleren van hun huis. Bewoners besparen daarmee flink op hun energierekening en dragen tegelijkertijd bij aan het milieu.
In de jaarlijkse strijd tussen de Delftse middelbare scholen om de SIDDER-bokaal kwam dit jaar het Christelijk Lyceum Delft als de beste school uit de bus tijdens Scholieren In De Delftse Raad 2011. Fenne Buitenrust Hettema liet door haar kwaliteiten zien de beste debater van alle aanwezige leerlingen te zijn. Tijdens de eerste vergadering werd het voorstel van wethouder Mariëlle van Kooten over het instellen van een milieutechnologiefonds voor particulieren met veel enthousiasme ontvangen en na het aannemen van een amendement aangenomen. Over het tweede voorstel waren de leerlingen wat kritischer: er bleek geen meerderheid te zijn voor het invoeren van een 16+ uitgaanspas om veilig uitgaan in Delft te kunnen waarborgen. Het voorstel werd dan ook afgestemd.