Prêt-à-Loger eerste bewoner Green Village

Afgelopen maandag is op het oude bouwkunde terrein het Prêt-à-Loger huis ‘Home with a skin’ geopend. Eerder dit jaar won een groep studenten van de TU Delft in Versailles de hoofdprijs op duurzaamheid in een internationale competitie met hun transformatie van een rijtjeshuis. Dit huis hebben ze energieneutraal weten te maken door onder andere verbeterde isolatie en een uitbouw met zonnepanelen.

Bijzonder was dat ze zich daarmee, in tegenstelling tot veel van de andere deelnemers, op de bestaande gebouwenvoorraad richtten in plaats van op nieuwbouw. Deze bestaande voorraad is één van de grootste uitdagingen van de toekomst op energievlak en hiermee hebben de studenten een goede bijdrage geleverd aan een duurzame woningvoorraad.

Het huis staat nu op de TU Delft als onderdeel van de Green Village. De Green Village is een initiatief om op de campus van de TU Delft een living lab te creëren, waar duurzame innovaties getest en getoond kunnen worden. Dit biedt een platform voor wetenschappers en studenten van de TU en is daarnaast een communicatiemiddel voor wetenschappers, organisaties en bedrijven uit alle sectoren die bij willen dragen aan een duurzame toekomst. 

STIP vindt het mooi om te zien dat op deze manier een begin wordt gemaakt met de invulling van de Green Village en ziet het Prêt-à-Loger huis als een uitstekend voorbeeld van een initiatief dat ook bij kan dragen aan een duurzamer Delft. STIP hoopt dat de Green Village ervoor kan zorgen dat Delft voor nog veel meer mooie projecten proeftuin kan zijn.

Door: Dorris Derksen