Tokkelen op het terras

Gisteravond debatteerde de gemeenteraad in de commissie over de geluidsregels bij kleine (incidentele) evenementen in Delft door (horeca)ondernemers. Sinds een half jaar is er namelijk een regeling waarbij je deze evenementen ook buiten kan organiseren zonder vergunning aan te vragen, maar er wordt nu ook meer gehandhaafd op deze festiviteiten.

Tokkelen op het terras

Delft is een unieke stad met veel cultuur in het weekend. Veel ondernemers proberen zich te onderscheiden met live muziek op het terras of door iets speciaals in de winkel te doen. Deze activiteiten zorgden er onder andere voor dat Delft een maand geleden uitgeroepen is tot 5e cultuurstad van Nederland!

Een half jaar geleden is er een puntensysteem gekomen voor incidentele festiviteiten. Naar aanleiding van een petitie aan de gemeenteraad bespraken we het beleid nog een keer.

Het puntensysteem

In de oude situatie konden ondernemers 12 festiviteiten per jaar in hun eigen zaak (binnen) organiseren. Wilde je meer, dan moest je een evenementenvergunning aanvragen. Er werd alleen niet gehandhaafd op het verbod van muziek op de terrassen waardoor er toch altijd veel georganiseerd werd. Na klachten van bewoners is er toen in samenwerking met de horeca, de politie en de gemeente nieuw beleid gekomen. Dit beleid regelde dat organisaties 12 punten krijgen om zulke festiviteiten te organiseren. Een verschil met het vorige beleid is dat deze activiteiten niet meer per se binnen hoeven te zijn, maar ook bijvoorbeeld op het terras kunnen plaatsvinden. Afhankelijk van de sluitingstijd en de activiteit buiten of binnen is kost een activiteit 1 tot 4 punten.

Waarom STIP heeft ingestemd

Dit beleid is in samenspraak met ondernemers en omwonenden tot stand gekomen en dat vindt STIP belangrijk. Ondernemers waren gewend om vaak live muziek te spelen, en krijgen met het puntensysteem de mogelijkheid om dit gemakkelijk te blijven doen. Hierop zit natuurlijk een limiet van 12 punten, maar daarna kan er meer georganiseerd worden. Samen met dit beleid is er ook een kleine evenementenvergunning gekomen. Hier zit geen maximum aantal aan en deze kun je voor €170 aanvragen. Een verschil met de vorige situatie is dat ondernemers twee weken voordat ze iets organiseren dit al moeten aanvragen.

Wat bespraken we dan gisteren?

Gisteravond werd het beleid nogmaals besproken naar aanleiding van een petitie. Deze petitie is (op dit moment) bijna 400 keer ondertekend en roept op om het beleid terug te draaien. De ondertekenaars voelen zich niet vertegenwoordigd door de partijen die aan tafel zaten bij het opstellen van dit beleid. Ze vinden dat er een grotere groep bewoners van Delft mee had moeten denken over de binnenstad. Een festiviteit moet twee weken van tevoren worden aangemeld, het is voor ondernemers erg lastig om dan te weten of het weer live muziek op het terras toelaat. Als een ondernemer een evenement aanmeldt en deze gaat niet door, is hij toch zijn punten kwijt, dat was natuurlijk nooit de bedoeling van het systeem.

Wat heeft STIP gisteren gezegd?

STIP vindt dat de binnenstad de huiskamer is van heel Delft. We hebben er dus om gevraagd om bij de evaluatie over een half jaar niet alleen dezelfde inwoners die het beleid hebben opgesteld mee te nemen, maar ook inwoners uit bijvoorbeeld de Voorhof. Bij de evaluatie wil STIP dat er ook gekeken wordt of er meer incidentele festiviteiten georganiseerd kunnen worden.

Maar STIP wil niet alleen wachten tot de evaluatie, er kunnen ook nu al dingen veranderen. Na onze vraag heeft de burgemeester gelukkig toegezegd dat ze gaat kijken of punten alleen kunnen tellen als deze gebruikt worden. Zo valt met een plensbui alleen het optreden in het water, maar verdwijnen de punten niet in de goot.

Heb je nog meer vragen? Contacteer: Sybren van der Velde