Deltagoot: Een spetterende installatie

Bij de Deltagoot worden golven 4,5 meter hoog (2 verdiepingen) gecreëerd om waterkeringen tot het uiterste te testen. 5 oktober werd hij geopend, benieuwd? Lees dan verder.

Deltagoot: Een spetterende installatie

Op 5 oktober werd de Deltagoot bij Deltares feestelijk geopend, een 300 meter lange goot 5 meter breed en 9,5 meter diep kan 's werelds grootste gesimuleerde golf produceren. Een investering die zich heel snel terug verdient en tegelijkertijd veel levens kan gaan redden.

Impact van Deltagoot

Jaarlijks is de economische schade door overstromingen 22 miljard euro en geven we een veelvoud uit om droge voeten te behouden. Met de groeiende wereldbevolking zal deze schade alleen maar toenemen en daarom hebben we innovatieve oplossingen nodig. Zonder een testcentrum waar we op ware schaal kunnen testen krijgen innovatieve oplossingen nog geen doorgang. De Deltagoot kan op veel vragen die ingenieurs hebben antwoorden bieden en innovatieve oplossingen mogelijk maken. Voor alleen al Nederland kan het miljoenen aan onderhoudskosten per jaar schelen eveneens als oplossingen mogelijk maken.

Kennis- en innovatiecontract

Bij de opening werden de aanwezige bewindspersonen; minister Kamp, minister Schultz en staatssecretaris Dekker, getrakteerd op een koude golf water. De bewindspersonen waren aanwezig om het Kennis- en Innovatiecontract te ondertekenen. In dit contract staan de afspraken gemaakt tussen de overheid, het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen om maatschappelijke uitdagingen op te lossen en de concurrentiekracht van Nederland te versterken. De Deltagoot was hiervoor een uitstekend decor, deze behoort namelijk tot de top sector water. Dit is 1 van de 7 top sectoren waar het overheidsbeleid zich op focust.

Wat vindt STIP ervan?

De Deltagoot is een hoogtechnologisch project met een internationale uitstraling, een unieke faciliteit die voor vele gebieden in de wereld een verschil gaat maken. STIP is dan ook heel blij dat ook dit project zijn weg naar Delft gevonden heeft. Het is een goede toevoeging aan het groeiende kenniscluster op Technopolis. Samen met Flood Proof Holland, waar tijdelijke en nooddijken getest worden, heeft Delft alle faciliteiten in huis om het gevecht met water voort te zetten.

Door: Elwin van Beurden