Duurzaam Studentenhuis

Spoorsingel 61 is goed op weg om het duurzaamste studentenhuis van Nederland te worden. Het huis van 11 Delftse studenten heeftal een paar maatregelen ondernomen om het energieverbruik van hun huis teminimaliseren. Zo hebben ze een Wattcher ingeplugd, hebben ze een “Licht-Lullo”die checkt of mensen hun lampen wel uit hebben gedaan, en zijn ze bezig om zonnepanelenop hun dak te plaatsen (zie impressie).

Duurzaam Studentenhuis

De zonnepanelen zijn het grootste project. Financieel is het moeilijk voor studenten om het bedrag zo maar op te hoesten, daarom krijgen zehulp van oud-huisgenoten. Ze betalen hen terug vanuit het verschil in hun energierekening. Nadat alles terugbetaald is zullen ze het geld gebruiken voorhet verder verduurzamen van het huis.

Juridisch moet er met de woningcorporatie nog wel watopgelost  worden. Nu wordt het huis metgas-water-licht gehuurd en daar moet een andere manier voor gevonden worden. Omhet project te laten slagen gaat het studentenhuis een corporatie opzetten. Ditbetekent wel langsgaan bij de notaris en de statuten opstellen. “Wij zijn heteerste studentenhuis dat een dergelijke corporatie opzet, en creëren zo eenstatuten-format dat door anderen later overgenomen kan worden,” aldus RolfBoink, bewoner van het huis “SS61”.

Het huis heeft ook een Wattcher. Dit is een apparaat datcontinu laat zien hoeveel energie het huis verbruikt. “Op een gegeven momentliepen we door het huis en keken we hoeveel energie alles kostte. Het dingzorgde voor een goed schrikeffect toen we voor het eerst ons nieuwetostiapparaat aanzetten,” vertelt Koen Hiemsta, bewoner van SS61. Omdat ze nuinzicht hebben op het energieverbruik van het huis realiseren ze zich dat er opheel veel vlakken zuiniger omgegaan kan worden.

Het meest studentikoze is toch wel de “Licht-Lullo”, eenhuisgenoot die door het huis loopt en kijkt of iemand zijn licht heeftuitgedaan voordat hij wegging. Mocht je dat vergeten zijn, dan wordt je peertjeer uitgedraaid. Deze is terug te kopen voor 2 euro. Doe je dat niet, dan zit jein een donkere kamer. Het geld wat zo wordt opgehaald gaat naar een potje omspaarlampen te kopen.

Door: Gennadij Kreukniet